fbpx
Начало » България » 5275 на матура по български език и литература, а 6983 желаят да се явят на втория задължителен зрелостен изпит

5275 на матура по български език и литература, а 6983 желаят да се явят на втория задължителен зрелостен изпит

  • netpro
  • 25 авг. 2016
  •  Коментарите са изключени за 5275 на матура по български език и литература, а 6983 желаят да се явят на втория задължителен зрелостен изпит
pisane-tekst-ese-

  5275 зрелостници са подали заявление, че желаят да се явят на държавен зрелостен изпит по български език и литература, който ще се проведе на 29 август т.г. До 26 август т.г. се получават служебните бележки за допускане до ДЗИ. Изпитът ще се проведе в 175 училища в страната и ще започне в 8.00 часа.  

  Изпитът по български език и литература ще се състои от три модула и зрелостниците ще получават изпитния вариант на три части. Върху първия модул те ще могат да работят 1 астрономически час, след което ще запечатват в плик листа с отговори и ще го предават на комисията. След изтичането на определеното време ще получават втория модул, върху който може да работят също 1 час. За третия модул ще имат на разположение 2 астрономически часа. 

  За втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор са подали заявления 6983 зрелостници. Най-много от тях – 3179 младежи, са предпочели география, 2491 – биология, а 289 – английски език. Втората матура ще се проведе на 30 август т.г. в 215 училища. 

  За третия държавен зрелостен изпит по желание са подали заявления 9 зрелостници, а изпитите са между 31 август и 2 септември т.г. 

  Влизането в изпитната зала става само с документ за самоличност (лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС) и със служебна бележка за допускане до държавни зрелостни изпити. Всеки зрелостник има определено персонално работно място, обозначено с етикет с неговото име,  и той трябва да го заеме не по-късно от 7.30 часа.

  Задължително е изключването на всички технически средства за комуникация и предаването им на квестор, който да ги постави на видно място.

  От държавен зрелостен изпит се отстранява и напуска сградата на училището зрелостник, който: преписва от хартиен носител; преписва от данни, съдържащи се в технически устройства (мобилни телефони, калкулатори, таблети и др.); преписва от работата на друг зрелостник; използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация; изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им. Изпитната работа на отстранения зрелостник не се оценява.

  Не се допуска нарушаване на анонимността на изпитната работа – на листа и на свитъка за свободните отговори, чрез  поставяне на знаци,  записване на име и др. В противен случай изпитната работа не се оценява.

  Резултатите от матурите, сесия август-септември, ще бъдат обявени до 12 септември 2016 г.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top