fbpx
Начало » България » 5 неща, които научихме от новата рейтингова система на МОН

5 неща, които научихме от новата рейтингова система на МОН

  • netpro
  • 10 ное. 2015
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които научихме от новата рейтингова система на МОН
mon

Малко статистика

В България съществуват 51 висши училища, 34 от които са държавни. В цялата страна се обучават 233 248 студенти, от които 196 591 са в държавните университети. Чуждестранните студенти са общо 10 545, като от тях 8 958 учат в държавни висши училища. Най-популярната специалност за чужденците у нас е „Медицина“. В някои програми те съставляват над 30 на сто от всички студенти.

Най-много студенти в момента следват в Софийския университет – 20 290, следван от УНСС с 18 902 и Пловдивския университет с 17 757 студенти и Икономическия университет във Варна с 11 107.

Повече сътрудничество между МОН и другите държавни институции

Мария Фъртунова, директор на дирекция Висше образование, към МОН подчерта, че новата класация е изготвена в по-тясно сътрудничество с Националния осигурителен институт и Националния статистически институт.

Министерството на образованието също планира да обръща по-голямо внимание на класацията, при вземането на решения за финансирането на отделни направления във висшите училища. Заместник министър Николай Денков изрично подчерта, че не е логично държавата финансира обучение в специалности, чиито възпитаници работят на места, които не изискват висше образование.

Кои са водещите университети

Софийският университет е лидер в 21 от 24 направления, в които участва. За сравнение – през 2014 г. той е имал водещо място в 18 позиции в класацията.

Техническият университет в София е водещ в 6 от общо 9-те застъпени професионални направления. Медицинският университет в София е лидер във всички 5 направления, в които обучава студентите. С по две първи места са Аграрният университет в Пловдив, Медицинският университет във Варна и Тракийският университет в Стара Загора. Други 11 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление.

Но трябва да имаме едно наум, когато гледаме тези данни. Например – в направление „Икономика“ водят Софийския университет и Американския университет в Благоевград. Тези две висши училища обаче обучават съответно около 300 и около 100 студенти в тази сфера. Трети в класацията е УНСС, който обучава над 16 000. Трудно е да се постигнат високи средни резултати, когато говорим за толкова много хора.

Къде са най-добре платените специалисти

Най-добре заплатени са абсолвентите от специалност „Информатика и компютърни науки“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Средната им месечна заплата е на ниво над 3000 лева. Класацията обаче показва и сериозно разминаване в заплащането за специалисти от едно и също направление, завършили в различни университети.

Най-трудна е реализацията на пазара на труда сред завършилите „Животновъдство“, „История“ и „Археология“, отчитат от Министерството на образованието и науката.

Доближаваме се до изискванията на пазара на труда.

Непрекъснатото говорене за липсата на кадри в изключително важната учителска професия започва да дава резултат. Тази година направлението се превръща в третата най-популярен избор на кандидат-студентите.

Намаляват студентите в направления като икономика, администрация и управление, туризъм и право, които традиционно произвеждат твърде много кадри. Но пазара на труда там така или иначе е преситен и възможностите за кариерна реализация стават все по-малко. Същевременно са се увеличили обучаващите се в направленията медицина, здравни грижи, стоматология, информатика и компютърни науки, където бизнеса изпитва остър недостиг на специалисти.

 

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top