fbpx
Начало » Бакалавър » 5-те най-стари университета в света

5-те най-стари университета в света

  • netpro
  • 21 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за 5-те най-стари университета в света
Cambridge 1

 

Макар да не можем да приравним качеството на образованието в дадено висше училище с неговата възраст, това да си наследник на вековни традиции определено е повод за гордост в университетските среди. Неслучайно много висши училища спорят за “титлата” най-стар университет.

Например – в арабския свят има много древни висши училища, водещи началото си още от ранното Средновековие. Те обаче са ислямски духовни академии, които не отговарят на съвременните разбирания за университет. Затова се приема, че 5-те най-стари университета са следните:

 Bologna

  1. Болонски университет

Държава: Италия

Основан през: 1088

Мотото на университета е “Майка-кърмилница на науките”. Това би звучало малко самохвално от всяко друго висше училище, но когато повечето хора те признават за най-старата образователна институция в света е оправдано. Основаният през 1088 италиански ВУЗ не е затварял врати никога през многовековната си история, въпреки чумните епидемии и световните войни, които са се вихрили около него. Трима папи са завършили този университет, както и буквално стотици италиански държавници.

Oxford

            2. Оксфордски университет

Държава: Великобритания

Основан през: 1096

Списъкът с възпитаниците на Оксфорд включва 27 премиери, 47 носителя на нобелови награди, 20 архиепископа и дори 12 светци. Няма как да не се съгласите с нас, че това е впечатляваща визитка. Има спорове около точната дата на основаване на университета. Някои дори настояват, че той е по-древен от Болонския, но все пак повечето хора приемат, че е създаден през 1096 година.  

Salamanka

            3. Саламанкски университет

Държава: Испания

Основан през: 1134

Слънчева Испания също има свой представител в списъка с най-стари университети. Всъщност първият университет в Испания е бил създаден в градчето Паленсия, но е закрит 2 века по-късно. Университетът в Саламанка, организиран първоначално по негов модел, продължава да съществува и до ден днешен. Любопитен факт е, че именно там Христофор Колумб за пръв път развива тезата, че може да открие нов път до Индия, ако тръгне на Запад.

Sorbonne

            4. Парижки университет

Държава: Франция

Основан през: 1160

Висшето училище във френската столица е създадено през 1160 години и работи непрекъснато, с малко прекъсване по време на Френската революция. По света този университет е по-известен с неофициалното си име – Сорбоната. През 1970 висшето училище претърпява редица административни трансформации и днес е разделен в рамките на 13 автономни института. Традициите обаче са живи, а випускниците им с гордост заявяват, че са завършили Парижкия университет.

 

 

5. Кеймбриджки университет

Държава: Великобритания

Основан през: 1209

След като поговорихме за Оксфорд, няма как да не обърнем внимание и на другото голямо име на Острова – Кеймбридж. През 1209 група учени напускат Оксфорд, след тежък конфликт с ръководството на университета. Те се заричат да направят по-добър университет в градчето Кеймбридж. И до днес двата университета са в яростна конкуренция помежду си. Кеймбриджкият университет едва ли има нужда от много хвалби и от дълги представяния – това е едно от най-добрите висши училища в света.

 Cambridge 1

Йордан Карапенчев

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top