fbpx
Начало » Класации » 5-те най-добри студентски града

5-те най-добри студентски града

  • netpro
  • 19 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за 5-те най-добри студентски града
monuments

Въпросът къде да уча е почти толкова важен, колкото и какво да уча. И тук не говорим просто за избора на държава. В много страни има големи различия между отделните региони, дори между градовете в тях. Студентският живот в столицата и в малък университетски град никога няма да е един и същ.

Но кой все пак е най-добрият град за студентите? Колегите ни от QS са се опитали да направят класация на тези градове. Припомняме ви, че не става дума за специалности или дори висши училища. Просто за качеството на студентския живот като цяло. Отделните критерии може да откриете на сайта на QS. Но нека сега да видим какво показва върхът на класацията.

1. Париж

Класацията се оглавява от френската столица Париж. Със своите над 12 000 000 души население, агломерацията около града е една от най-големите на Стария континент. Париж е и френският регион с най-високообразовани хора. Около 40 на сто от парижани имат висше образование. Това е най-силният резултат за цяла Франция. Образованието в региона осигурява прехраната на над 330 000 души, 170 000 от които са учители и преподаватели.

В Париж е основан един от най-старите университети в света. Парижкият университет, по-известен като Сорбоната, е създаден през далечния 12 век. През 1970 година правителството го разделя на 13 учебни заведения, но традициите на парижкото образование остават силни. Общо в региона действат 55 висши училища, много от които са разположени в красиви сгради в старата част на града.

2. Мелбърн

36629-632x358

Изненадани ли сте? Ние да. Кой би предположил, че второто място ще бъде заето от град в далечна Австралия. Мелбърн е столицата и най-големият град на австралийския щат Виктория и е вторият по големина град в страната. Преброяването от 2015 година показва, че там живеят 4,529,500 души.

Някои от най-престижните и големи университети в Австралия се намират именно в Мелбърн. Градът е и притегателен център за международни студенти от цял свят. Особено голям интерес към местните университети проявяват азиатските кандидати, но има и интерес от страна на европейците. Много от местните университети имат кампуси в други австралийски градове или в чужбина. Големият брой студенти означава, че в града има много възможности за развлечения, нощен живот и социализиране, освен за учене.

3. Токио

1332335001 Tokyo4

Японската столица има от всичко по много. Няма как да е иначе, защото това е най-големият град в света. Населението му над 37 000 000 души… в пъти повече отколкото на цяла България. Японците са затворен и консервативен народ, но младите хора са си млади хора навсякъде и със сигурност може да натрупате страхотен житейски опит и там.

В Токио има над 100 висши училища и колежа. Най-престижните университети в Страната на изгряващото слънце са разположени именно в столицата. Сред тях можем да отличим Токийския университет, Университета Хитоцубаши, Токийския технически институт, Университета Уаседа, Университета Кело и много други.

Каквото и да си говорим, това е много екзотична дестинации за българи. Подгответе се за културен шок и внимателно премислете опциите си ако сте решили, че искате да получите образование в Токио.

4. Сидни

sidney-opera-house-photo2

Ако сте били изненадани от присъствието на Мелбърн в класацията, то сега съвсем ще ви стъписаме. Втори австралийски град намира място в топ 5 на най-добрите университетски градове в света. Говорим за Сидни – най-големият град на Австралия. (Впрочем, хората непрекъснато го бъркат за столица, но нашите читатели разбира се знаят, че това е Канбера.)

Явно просто в Австралия има подходяща среда за международни студенти. Дори е жалко, че се намира на толкова голямо разстояние от България и много малко хора имат възможност и време да обмислят образование в южната страна. Конкретно Сидни разполага с шест публични университета, които подготвят студенти от цял свят. Може да не е политическа столица, но със сигурност е културната и туристическа столица на Австралия, което го превръща в изключително интересен град за живеене.

5. Лондон

73295-640x360-london-skyline-ns

На 5-та позиция стигаме до нещо по-познато за българските кандидат-студенти. А именно – добрата стара Англия. И по-конкретно Лондон. Едва ли има нужда да ви убеждаваме във факта, че в британската столица има много и престижни висши училища. Няма смисъл да споменаваме и за огромния брой чуждестранни студенти (включително и много българи).

 

Но само това не е достатъчно, за да превърне Лондон в един от най-добрите студентски градове в света. Основната причина е в богатия културен живот. В британската столица има изобилие както от заведения и места за развлечение, така и от театри, кина, концертни зали, спортни съоръжения и т.н. Не всички квартали са еднакво добри – това е факт – но като цяло Лондон е страхотен град за учене и живот. 

 

Автор: Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top