fbpx
Начало » България » 5 съвета за запазване на концентрацията по време на онлайн обучението

5 съвета за запазване на концентрацията по време на онлайн обучението

Онлайн образованието е трудно поради куп причини, но тази, която ученици на всички възрасти посочват като най-съществената, е именно лесната загуба на концентрация. И докато децата в начален и гимназиален етап имат намалени часове, целящи именно задържането на тяхното внимание, то повечето студенти не могат да се похвалят с подобна организация на занятията си. Лекциите им най-често продължават от два до три часа, а в някои случаи обхващат до цели шест. Колкото по-дълъг е един урок, толкова по-лесно става човек да се разсее – било то, защото е включил телефона си, отворил друг прозорец в браузъра си или напълно загърбил занятието, за да върши домашни задължения. А почивките, които преподавателите правят, много често мотивират студентите да напуснат онлайн лекцията, вместо да останат до самия ѝ край.

Как можете да предотвратите тази загуба на интерес и концентрация? В настоящия материал ще ви споделим пет съвета, които могат да ви помогнат да извлечете максимума от университетското си обучение, състоящо се в интернет пространството.

  1. Водете си записки на ръка.

Дигитализацията на образованието в последните месеци доведе до това много хора да преместят цялата си академична дейност на екраните. И има защо – писането на клавиатура обикновено е по-бързо, дигитализирането на бележките пести хартия и пари, а организацията на записките преди изпити става значително по-лесно. Но воденето на бележки на компютър си има своите недостатъци, когато лекциите също се случват в дигитална среда. Например всеки студент лесно може да се изкуши да отвори друг прозорец в браузъра си, когато в даден момент се пренасити с информация, или просто да запише лекцията, уж за да я „гледа по-късно“.

Записките на ръка са най-лесният начин тези ситуации да бъдат избегнати. Освен че създават разделение между устройството, на което студентът слуша урока си, и мястото, на което осмисля новите знания, те също така ангажират вниманието на човек достатъчно, за да не търси други начини да се развлича. Стремежът да не се пропусне някоя дума на лектора надделява над всички останали мисли, затова и традиционните записки са перфектен начин за запазване на концентрацията.

  1. Намерете физическа дейност, която да можете да извършвате нехайно по време на лекциите си.

Ако обаче учите по аудиовизуален път, воденето на бележки може да ви разсейва по време на лекциите и да ви пречи да усвоите новата информация. Някои студенти се концентрират до такава степен в писането, че дори не възприемат думите, които остават на хартията. В такива случаи за човек би било по-полезно внимателно да изслуша целия нов материал, докато той бива представян. Но достатъчно ли би било да отвори лекцията си на цял екран и просто да гледа презентацията? Не, защото бездействието е най-големият подстрекател на разсейването.

Ето тук идват физическите дейности, които можем да вършим нехайно. Занимания като рисуване, оцветяване, плетене, игра с т. нар. фиджет играчки, вариантите са безброй. Важното е човек да избере дейност, която не окупира ума му. Така гарантира, че дори докато я върши, съзнанието му може да се съсредоточи върху нещо по-съществено като материала в лекцията, вървяща на заден фон.

  1. Посещавайте занятията си на живо.

С всичките записи на лекциите, които биват предоставяни в онлайн образователните платформи, студентите често се изкушават да не присъстват на занятията си в реално време. Това обаче често води до струпване на видеа, които човек трябва да изгледа и осмисли точно преди важно оценяване. А този сценарий в повечето случаи не само вреди на възприятието, но и сериозно ограничава свободното време на учащия.

За да пресъздаде атмосферата на присъственото образование, студентът трябва на първо място да зачита дистанционното обучение като реален ангажимент и да го приоритизира пред всеки друг. Да посещава също толкова лекции, колкото би посетил на живо, и да се възползва от предимствата на (почти) непосредствената комуникация – като изясняването на всички неточности още в момента на усвояването на новия материал. Така човек не само пести време от самообучение по-късно, но и създава подсъзнателното усещане, че може да възприеме информацията само по време на онлайн занятието, което от своя страна го кара да се концентрира по-добре.

  1. Пуснете камерата си и участвайте в дискусията (ако има възможност за такава).

Лекциите в онлайн пространството могат още повече да наподобят присъствените, ако студентите включат камерите си. Макар и не всеки преподавател да го изисква, това е ефективен начин сами да гарантирате, че ще внимавате в час, защото включената камера е и вид социална отговорност пред преподавателите и колегите ви. Когато видеото ви е пуснато, те много по-лесно могат да видят дали сте концентрирани и да ви критикуват, ако изглеждате вглъбени в други дейности.

Начин, по който допълнително да засилите вниманието си, след като вече сте пуснали камерата си, е да задавате въпроси, ако лекторът го позволява, и да споделяте мнението си по темите, които изучавате. Така не само допринасяте сами за интереса си към материала, но и оставяте позитивно впечатление у преподавателя си, което би могло да се отрази на оценяването ви на по-късен етап.

  1. Създайте си отделно място за учене, което да е отдалечено от всичките възможни развлечения вкъщи.

Лаптопът и таблетът са устройства, които преди пандемията бяха свързвани най-вече с развлечения от студентите. Сега обаче те трябва да се интегрират и в обучението, което понякога може да води до трудности в концентрацията особено ако се използват на същата маса, на която преди учащите са ги поставяли, докато гледат филми например. Затова е и изключително важно да се създаде отделен кът, посветен само на учене. Бонус е, ако и той се намира далеч от останалите развлечения в стаята/дома на студента – като телевизори, библиотеки, музикални инструменти и така нататък. Наличието на такова пространство може да помогне на учащия да спре да асоциира лаптопа си и стаята си с релаксация и свободно време и по този начин да подобри умението си за концентрация по време на онлайн лекциите.

 

автор: Жени Янева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top