fbpx
Начало » Бакалавър » 5 специалности, които кандидат-студентите подценяват

5 специалности, които кандидат-студентите подценяват

  • netpro
  • 06 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 специалности, които кандидат-студентите подценяват
top5

Когато става дума за висше образование, кандидат-студентите и родителите им гледат преди всичко възможностите за реализация. За да стигнат до проучването на дадена специалност обаче, те трябва да са привлечени преди всичко от името й. Ето защо гръмко или модерно звучащи заглавия като психология, PR, всичко, съдържащо „мениджмънт“ или „бизнес“ в името си, могат да привлекат повече студенти, които впоследствие да се окажат подлъгани. Има обаче специалности, които, най-вероятно заради имената си, се оказват подценени, а всъщност предлагат и интересен учебен план, и разнообразни възможности за реализация след това.

1.      Книгоиздаване

При положение, че обикновено тази специалност върви заедно с „журналистика“ и „PR“, тя почти автоматично отива на трето място, освен ако не става дума за отдадени на книгите хора, които категорично искат да се занимават с това. А не бива, защото, завършвайки книгоиздаване, можете да работите като коректор, редактор, издател… Освен това, ще научите интересни факти от историята на книгите през вековете и ще имате възможност да сте в крак с развитието на индустрията и на книгата като медия. Всъщност, специалност „книгоиздаване“ дава най-широки познания, които включват базови знания и за PR и журналистика, които са пряко свързани с издателската дейност. Освен това, КНИГОиздаване не означава да търсите реализация само в бизнеса с книги. Възможности за вас има във всеки вид печатно и непечатно издание (списания, каталози, брошури, сайтове).

2.      Културология

Подценява се често, защото сред хората е разпространено схвщането, че, освен като учител по история в училище, друга реализация няма. Това е много близо до истината, но специалността има други предимства. Когато тя е бакалавърската ви степен, ви дава широки познания в областта на културната антропология, етнологията и историята, така че това за вас са 4 години, в които придобивате базови знания от различни фундаментални дисциплини и които възпитават у вас разбиране, интерес и толерантност към другите култури. Освен това, виждайки основите на различни науки, можете да изберете за магистърска степен тази от тях, която реално се оказва най-близо до вас.

3.      Химия

Обикновено специалност „химия“ записват кандидатстудентите, които не са се класирали за „медицина“ или „фармация“. Тя рядко е първо желание, а всъщност пазара на труда има нужда от химици. Обикновено завършилите тази специалност намират работа в бързоразвиващата се фармацевтична индустрия- с разработването, синтезирането, производството на лекарства, където заплатите не са за подценяване. Освен това, химици са необходими и в козметичната промишленост, която по иновативни формули може спокойно да съперничи на фармацевтичната, а има и още една подробност- нерядко двете вървят ръка за ръка.

4.      Ветеринарна медицина

Когато искат медицинска специалност, кандидат-студентите се целят в хуманитарната или денталната медицина, но, като компромисен вариант, могат да се примирят и с фармацията. Много са малко тези, които решават, че тяхното призвание е да помагат на животните. Не мога да кажа дали трудът на ветеринарните медици е достатъчно добре заплатен, но мога да ви обещая удовлетворение от работата не по-малко, отколкото ако ежедневно спасявате човешки животи.Нещо повече, животните са изключително мили и при тях няма социални изисквания, които да ги спрат да покажат благодарността и радостта си от това, че именно вие сте ги излекували и да ви останат верни приятели за цял живот.

5.      Педагогика

Факт е, че в момента в учителстването няма възможност за високо заплащане и че всъщност обучението на деца е по-скоро призвание отколкото професия. Статистиката показва, че учителите в България обаче застаряват, така че съвсем скоро родната образователна система ще има нужда от млади хора, които да попълнят освобождаващите се от пенсионираните кадри места. Вярно е, че, ако сте адвокат или програмист, ще имате много по-високи доходи и стандарт на живот, но на преподавателите скоро ще бъде предложено и адекватно заплащане. А възможността да моделирате и да оформяте характера на цели поколения определено е силен стимул.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top