fbpx
Начало » Любопитно » 5 професии, които ще изчезнат в следващите 15-20 години

5 професии, които ще изчезнат в следващите 15-20 години

  • netpro
  • 04 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 професии, които ще изчезнат в следващите 15-20 години
Post Danmark opt

Често говорим за специалностите, които трябва да се учат. За специалностите на бъдещето, за тези които имат най-добра потенциална реализация и т.н. Какво обаче стои от другата страна на монетата? Кои са кариерите, които трябва да избягвате, просто защото няма да има нужда от тях в обозримо бъдеще. 

Високите технологии, урбанизацията и шеметно променящия свят със сигурност ще оставят някои сектори назад в миналото. Макар да има заетост в тях в днешно време, то един млад човек не би могъл да очаква дългосрочна реализация. Нека да видим кои са те: 

1. Пощенските услуги

Хората предричат крахът на пощите поне от началото на 90-те години. Той вечно се отлага, но късметът на заетите в сектора няма да продължи вечно. Писмата стават все по-архаична форма на комуникация и скоро ще бъдат напълно заменени от електронните технологии (а за много хора този миг вече е настъпил).

Ще кажете, че винаги ще има нужда от куриерски услуги. Да, така е, но държавните пощи няма да могат да смогнат да се конкурират с частните куриери – нито като бързина, нито като качество на обслужването. Изчезването на пощата като институция няма да се приеме еднозначно и ще срещне много съпротива. Въпреки това, бихме предположили, че окончателното й изчезване ще настъпи към 2030 година. 

2. Дистанционни продажби

И до днес много хора се препитават с продажби по телефона. Изчезването на тази професия е тясно свързано с изчезването на самият телефон. Стационарните телефони намаляват с всяка изминала година, а обажданията по мобилните просто не работят така добре. Хората вече не са склонни да слушат заучени приказки и бързо затварят телефона на „нахален“ непознат. 

Финалният пирон в ковчега на дистанционните продажби обаче ще бъде изчезването на телефонните номера. След 15 години вероятно няма да има SIM карти, а обажданията ще се случват през интернет. С други думи – целият свят ще мине на Viber, Messenger и т.н. Може би ще е възможно да се обадиш от едно приложение на друго. Не е по-различно от идеята за мобилните оператори.

3. Работа в енергийната индустрия

Преди години министърът на петрола на Саудитска Арабия предупреждава кралството, че „каменната ера не е свършила, защото камъните са свършили и петролната ера също няма да свърши, защото петрола е свършил“.  Така и ще стане и виждаме първите признаци на това в днешно време. 

Планирането на дългосрочна кариера в добивната индустрия, свързана с петрол, въглища или други изкопаеми горива просто не е разумно.  Стотици хиляди инженери, химици, специалисти по логистика и т.н. до общите работници ще загубят работата в този сектор през следващите десетилетия. 

4. Транспортните услуги 

В транспортните фирми на бъдещето ще работят много малко хора. Вече виждаме автоматизирани коли, които нямат нужда от шофьори. В бъдеще ще видим и тирове, после и влакове, а след това вероятно кораби натоварени с контейнери, които се управляват от изкуствен интелект или поне от доста интелигентен компютър. 

Това ще смъкне драстично цените на транспорта на стоки по цял свят, което ще има положителен ефект върху икономиката. Но ще има и хора, които ще изтеглят късата клечка – работещите в сектора на транспорта масово ще загубят работата си. 

5. Счетоводството 

Знам, че звучи много странно, но – замислете се. Днес вече има програми, които вършат счетоводната работа доста успешно. Самата нужда от счетоводство за компаниите няма да изчезне, но може би вече ще се изпълнява като част от IT-обслужването и няма да има специализиран персонал, който да върши само това.

Тук пак опираме и до темата за изкуствения интелект. Съвременните счетоводители няма как да се конкурират като бързина и ефективност с компютър, който не иска да яде, да излиза в отпуски и болнични, да получава бонуси и всякакви други „глезотии“.

 

материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top