fbpx
Начало » Магистър » 5 причини да запишете магистърска програма

5 причини да запишете магистърска програма

  • netpro
  • 06 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 причини да запишете магистърска програма
Business-people1

Висшето образование, по една или друга причина, се превръща в почти задължителен етап на обучение. Без диплома намирането на доходоносна, сигурна работа, която предлага възможности за развитие, е почти невъзможно – тази теза поддържат родители и учители, с цел да повишат мотивацията ви да прекарате няколко години в университета.

Какво обаче се случва след като завършите бакалавърска степен? Имате възможността да продължите веднага в магистърска, за поработите малко и тогава да помислите за магистратура или директно да се откажете и да търсите работа с бакалавърската си диплома. Което, вероятно, много ви изкушава. Преди да вземете окончателно решение обаче, помислете за някои неща. Ако изберете да продължите образованието си, какво получавате като „бонус“?

1.       Можете да изберете друга специалност

Когато сте избирали бакалавърската си специалност, сте виждали живота с други очи. Времето, прекарано в университета обаче е и придобит нов опит. На 22-23 сте много по-наясно със себе си и интересите си, отколкото на 18, когато завършвате гимназия. Така че магистратурата може да бъде за вас „втори шанс“- няма да е нужно да прекарвате нови 4 години в учене- програмите, дори за хора, завършили специалност в друга област, продължават по 3-4 семестъра. Така че, ако не сте особено сигурни какво да правите с бакалавърската си диплома, помислете в каква друга област ви се работи и потърсете магистърска програма в нея.

2.       Всъщност, изобщо не е нужно да спирате да работите

Ако сте учили бакалавър редовно и наистина сте били сред прилежните студенти, то едва ли ви е оставало много време да мислите за работа. Повечето преподаватели обаче са наясно, че заради по-високите такси на магистърските програми и факта, че сте на 20 и няколко, почти 100% от обучаващите се работят. Това ги прави по-толерантни, дори и да запишете редовна, а не задочна програма, така че не се притеснявайте. Работодателите също оценяват положително това, че искате да се сдобиете с още една квалификация, така че и те проявяват разбиране за някой и друг час, който посвещавате на ученето, вместо да сте в офиса.

3.       Магистърската диплома прави шансовете ви за получаване на добра позиция се увеличават

Колкото и да е нелепо само по себе си това, хората робуват на дипломи. И това да притежавате повече от тях ви дава по-големи шансове да направите положително впечатление по време на интервюто за работа и да получите желаната позиция.

4.       Социалните ви контакти се разширяват

Докато в бакалавъра всички идвате от гимназии, в които сте учили горе-долу едни и същи неща, в магистърската програма ще се срещнете с хора, които са били в различни университети и програми до момента и едва ли бихте се запознали с тях на друго място. Често хората, които са заедно в една магистърска програма, са на различни възрасти и това прави комуникацията още по-интересна.

5.       Някои работодатели диференцират заплащането на служители с различни образователни степени

Това все още се практикува на малко места в България, но все пак съществува. И, ако попаднете на един от тези хора, които харесват практиката за диференциране на база образователна степен, магистърската диплома може да означава за вас по-високо заплащане. Само защото я имате.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top