fbpx
Начало » Любопитно » 5 причини все пак да научиш немски език

5 причини все пак да научиш немски език

  • netpro
  • 28 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 причини все пак да научиш немски език
german

 

Животът е твърде кратък, за да научиш немски. Така е казал Оскар Уайлд… или Марк Твен. А може и да е било Ричард Порсън. Не се знае кой е бил пръв. Много хора и безброй ученици и студенти от цял свят.  Немският е пословично известен със своята мелодичност. Или по-скоро с липсата на такава. Най-дългата дума е 5-6 реда, пълен е с падежи, наклонения и тем подобни усложнения…

На този фон и предвид широкото разпространение на английския език по цял свят, възможността никога да не научиш нито дума на немски изглежда доста изкушаваща. Но истината, както обикновено, е по-сложна и от немския има нужда. Нека да видим какви са причините:

 

1.    Германия е един от най-големите ни търговски партньори

България и Германия имат тесни икономически взаимоотношения. Освен, че сме заедно в Европейският съюз и НАТО, обменът на стоки между двете страни е наистина внушителен. Както вероятно се досещате – за икономиката на България, Германия е много по-важна, отколкото нашата страна е за германската. Ние имаме интерес да се борим за запазването на тези близки отношения на всяка цена, а това минава и през разбирането на езика на немците.

 

2. Германия е политическия център на Европа

 

Периодично си говорим как Европейският съюз е пред разпад. Въпреки катаклизмите и спирането на процеса на интеграция, Европа няма никакво желание да се върне към епохата на разделението и войните. Знаменосецът на този световен ред е именно Германия. Каква ирония – страната, заради чието ограничаване бяха създадени редица международни организации, днес ги доминира. Най-важните решения за съдбата на Стария континент не се вземат в Брюксел, а в Берлин и Франкфурт (където е базирана Европейската централна банка). Редица политически анализатори са единодушни по този въпрос.

 

3. Немският език е важен в науката

Преди Втората световна война немският език е основен във физиката, химията, инженерното дело и т.н. Днес в международния дискурс се използва основно английски, но в същото време знанието и на немски е сериозно предимство. Германия има много силни университети и научни институти, които правят практически ориентирана наука. Ако владеете езика на Гьоте ще може да се възползвате от много източници, които в противен случай биха били недостъпни.

 

4. Германия е допринесла много за европейската култура

 

Като стана дума за Гьоте – не може да не споменем и за изключително богатата културна традиция на Германия. Тя далеч не се изчерпва само с литературата. Просвещението, светският начин на живот и съвременното разбиране за държавните институции са резултат от делото на десетки немски философи, мислители и общественици. Макар Германия да не успява да подчини Европа със силата на оръжието, днес общественият живот в Стария континент е силно повлиян от нея и нейната култура.

 

5. Немският език не се говори само в Германия

И накрая – немският език не е само на германците. Той е официален в цели 5 държави – Германия, Австрия, Швейцария (където го говорят около 60 на сто от населението) и Белгия (където го владеят около 10 на сто, най-вече в източната част на страната). Немският е един от държавните езици и в Люксембург. Според конституцията на малката страна има и “люксембургски език”, официален заедно с немския, но много филолози го определят просто като негов диалект.

 

материал на Йордан Карапенчев

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top