fbpx
Начало » Бакалавър » 5 предимства на дуалното образование

5 предимства на дуалното образование

  • netpro
  • 20 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за 5 предимства на дуалното образование
dualno

Така нареченото дуално образование не е новост в областта. Колкото и странно и сложно да звучи думата, по същество става дума за професионално образование в гимназия, което е съчетано и с работа.

Факт е, че през последните десетилетия езиковото обучение в гимназиите измества професионалното, а това води след себе си и почти задължителното висше образование, за да могат младите хора все пак да се сдобият и с някакви знания и умения, с помощта на които да си изкарват и хляба.

Какви са последствията от тази тенденция? От една страна, България става рай за т. нар. аутсорсинг компании- имаме много млади хора с отлични познания по минимум два езика, които работят за под средната заплата за Европа, но над средната за нашата страна и обслужват клиентите на големите компании. Така изобщо не е нужно те да търсят позиции по специалностите си от университета, защото спокойно могат да използват само езиковите си компетенции. Вторият интересен факт, който се наблюдава и има пряка връзка с намалялата популярност на професионалното образование, е, че българските младежи започват работа на средно 22 години при възраст 18-19 в държавите, където дуланото образование е добре развито.

Ето 5 причини да предпочетете професионалното образование пред езиковото:

1.      Теорията и практиката вървят ръка за ръка

Колкото и да е хубаво по 6 часа на ден да се шляете из училищните коридори или да подремвате на чина по време на часовете, преподаваните в гимназията предимно (четете 99.9% ) теоритични знания няма да ви вършат много работа след абитуриентския бал. Дори и да завършите с отличие езиковата гимназия, ще ви трябва немалко време, прекарано в практикуване на езика, за да стане той наистина използваем. Представете си обаче, че учите в професионално училище за фризьор или механик например- факт е, че няма как да пропуснете теорията, но значителна част от учебната ви програма ще бъде посветена на подстригване на реални коси и лежане под реални коли. Да, ще се прибирате много по-уморени от училище, но ще можете да започнете работа буквално на 22ри  май, ако балът ви е на 21ви.

2.      Научавате се да цените труда си

Колкото и млади да сте е важно да знаете, че съществуват и законови, и етични норми, отнасящи се до труда ви- както до заплащането, така и до часовете, които можете да прекарвате на работното място през седмицата. Рано ще се сблъсквате и с клиенти, които или няма да са доволни, или ще се опитат просто да се отърват от лошото си настроение на ваш гръб- това е чудесна възможност да се научите, че човешкото достойнство няма общо с възраст и професия и че заслужавате уважение, защото работите точно толкова, колкото и някой например три нива над вас в йерархията и с 20 години трудов стаж. Същото важи и за възнаграждението.

3.      С вас ще работят хора, които наистина са в крак с професията

Често хората, които преподават дадена дисциплина във висшето образование, нямат и ден практика, свързана със специалността. Затова пък са съвсем наясно с всички теории в областта, съществували през последните няколко десетилетия. Учейки в професионална гимназия обаче, ще имате практика във фирма, която работи в избраната от вас област и ще можете да се учите направо от хора, които работят тук и сега.

 

4.      Ще започнете да изкарвате парите си сами няколко години по-рано

 

А това означава, че няколко години по-рано ще станете напълно самостоятелни и ще можете да си позволите собствено жилище, собствена кола и шофьорска книжка, а защо не и собствен бизнес? Общо взето, ще бъдете по-млади и по енергични, когато започнете работа, а и, сметнете сами- бакалавъркска и магистърска степен означават още 5 години от живота ви. Ако имате професия и работите през тези 5 години средно за 750 лв. месечно, това са 45 000 лв. повече. Сега си помечтайте какво можете да направите с тези пари…

 

5.      Ще ви бъде много по-лесно да намерите работа

В повечетот случаи фирмите, които имат договори с училищата да взимат практиканти за обучение, избират сред тях и бъдещите служители, с които да попълнят екипа си. Така че, ако сте достатъчно добри, ще получите директно предложение за работа без да ходите по интервюта с месеци. А това е и начинът да формирате у себе си състезателен дух и здравосложна спортна злоба- да се състезавате със съучениците си, докато едновременно растете заедно, приятели сте и се уважавате взаимно.

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top