fbpx
Начало » Любопитно » 5 неща, които трябва да знаете за Швеция

5 неща, които трябва да знаете за Швеция

  • netpro
  • 05 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които трябва да знаете за Швеция
sweden large

1. Екологията и природосъобразния начин на живот са важна част от културата на шведите. Ефективността и икономичността във всяко отношение се пренася и в университетските кампуси, където се отделя голямо внимание на разделното събиране на отпадъци, оптималното разходване на енергия и т.н.

2. Споменавали сме за характерната практика в Южна Европа – младите хора да остават да живеят в семействата си до 30 годишна възраст, че и до по-късно. Швеция се намира на обратния полюс. Там е абсолютно неприемливо пълнолетни хора (както момчета, така и момичета) да продължават да живеят с родителите си. Обикновено младежите си намират квартира след като завършат училище. 

3. Може би ще се изненадате, но Швеция е най-доброто място за изучаване на лесотехнически специалности. Устойчивото развитие на горското стопанство е национален поминък за Швеция от векове насам и до днес образователните институции в страната поддържат много добро ниво на преподаване в тези дисциплини. 

4. Най-старите университети във Швеция се смятат и за най-престижни. Това е – така да се каже – неписано правило и не е задължително да го следвате дословно, когато си избирате висше училище, но е добре да се знае. Можем да отличим университетите в столицата Стокхолм, както и в Упсала, като особено високо поставени в международните класации за висше образование. 

5. Швеция е студена страна. Звучи доста очевидно, имайки предвид, че е толкова на север, но все пак този факт понякога се подценява. Части от държавата попадат полярния кръг и зимите се характеризират с много кратки и студени дни. Липсата на достатъчно слънчева светлина се определя като главния виновник за високия процент депресии и самоубийства на глава от населението. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top