fbpx
Начало » Любопитно » 5 неща, които трябва да знаете за Швейцария

5 неща, които трябва да знаете за Швейцария

  • netpro
  • 08 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които трябва да знаете за Швейцария
switzerland large

1. Швейцария има цели 4 официални езика. На три от тях можете да намерите програми за висше образование – немски, френски и италиански. Към това може спокойно да добавим и множеството програми на английски, но този език не е официален. Последният език се нарича реторомански (или романш) и се говори от едва няколко хиляди души във по-изолираните части на Алпите.

2. В Швейцария са базирани някои от най-големите фармацевтични компании в света. Ще си спестим изброяването на имена, но всеки с интернет може да провери впечатляващият списък. Това дава голямо предимство на хората, които се интересуват от обучение по медицина, фармация, химия или биотехнологии. Освен добра база за стажове, тези компании са и потенциални работодатели и поддържат тесни контакти с висшите училища.

3. Като изброяваме силните страни на швейцарската икономика, трябва да включим и банковото дело. Страната поддържа неутралитет от почти 2 века, което я е превърнало предпочитано място за съхранение на богатствата на други страни. Обучение по банково дело в Швейцария със сигурност звучи много авторитетно и би било сериозна стъпка към магистърска програма или МВА.

4. В Швейцария е добре развито и полувисшето колежанско образование. Студентите се обучават в продължение на 2 или 3 години и в последствие могат да се насочат към пазара на труда или да изкарат допълнителни курсове и да получат бакалавърска степен. Това се практикува особено често в специалностите свързани с хотелиерство и някои технически дисциплини.

5. Таксите за обучение в Швейцария са доста високи, особено в частните образователни институции. Не е пресилено да кажем, че не са по джоба на всяко българско семейство и трябва много внимателно да си направите финансовите сметки преди да си опаковате багажа за алпийската страна. Ще бъде много жалко, ако се наложи да прекъснете обучението си по финансови причини. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top