fbpx
Начало » Новини » 5 неща, които трябва да знаете за САЩ

5 неща, които трябва да знаете за САЩ

  • netpro
  • 25 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които трябва да знаете за САЩ
USA-large

1. Всички сме чували клишето, че САЩ е „страната на неограничените възможности“. Дори трябва да признаем, че и ние сме го използвали. Но хората не винаги разбират какво всъщност означава това в съвременен контекст. Американското общество не приема съществуването на купища права и привилегии за никого. Ценност е равния старт, но резултатът е неравенство – и в това няма нищо страшно. 

2. Америка е страна, създадена от емигранти. Затова хората там са положително настроени към чужденците. Освен това там липсва традиционното разделение по етнически групи, което е характерно за Европа. То донякъде е заменено от разделение по раси, но пък българите тук се оказваме от страната на мнозинството. 

3. Щат означава „държава“ на английски език. Дори и хората, които говорят свободно езика на Шекспир понякога не си дават сметка за това. А се оказва по-важно, отколкото може би си мислите, защото различията между отделните щати са много големи. Тези различия дават своето отражение и върху образователната система и върху студентския живот.

4. Високите такси в САЩ са безспорен проблем, но за сметка на това университетите могат да си позволят много добра материална база. Ако вече сте разгледали частта „Каква специалност да избера“ в този справочник, със сигурност сте забелязали абсолютната доминация на американските висши училища в международните класации за образование. Това отново може да се обвърже с таксите и селективността – безплатен обяд в САЩ няма. 

5. Говорейки за такси, няма как да не споменем и студентските кредити, които се теглят от повечето студенти в Америка. Много икономисти посочват практиката като основна причина за непрекъснатият ръст на цените за образование и дори я определят като икономически „балон“, подобен на този, който предизвика световната криза. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top