fbpx
Начало » Любопитно » 5 неща, които трябва да знаете за Китай

5 неща, които трябва да знаете за Китай

  • netpro
  • 26 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които трябва да знаете за Китай
china-overview-greatwall-xlarge

Китай е въплъщението на това, което наричаме екзотична страна. Различна култура, различен език, различна писменост, различна религия, различна политическа система, различно… всичко. Човек обаче е естествено привлечен към различното и непознатото, затова не може да бъде изненада, че все повече хора у нас започват да изучават китайски език или да обмислят обучение в тази далечна страна. Ако и вие сте сред тях, то тези 5 любопитни факта за Поднебесната империя ще ви бъдат особено интересни и полезни.

1. Китайски език не е особено точно понятие

Хората по света масово изучават Мандарин – стандартизираният, книжовен китайски език. Ще се изненадате да научите, че в страната обаче по-скоро се говорят различни китайски езици, които си приличат, но не повече отколкото си приличат славянските езици. Нещото, което обединява всички тези толкова различни говори, е писмеността. Китайските йероглифи изобразяват идеи, а не комбинации от звуци. Представете си да имаме йероглиф за куче, който се пише по един същ начин, независимо дали го четем като куче, dog, hund, собак и т.н.

2. Kитай е комунистическа страна… но само на хартия

Поднебесната империя всъщност е “народна република”. Начинът на управление на Китай обаче е доста по-различен, от това, което познаваме в Източно-европейските комунистически режими. Частна собственост има, както и огромни корпорации. Официално го наричат “социализъм с китайски характеристики”, но фактически не се различава много от капитализма. Не забравяйте обаче, че Китай не е демокрация и компартията държи здраво юздите.

3. Китайците са върли националисти… но харесват европейците

В Китай още се ядосват на японците за Втората световна война. Патриотизмът разбира се е нещо хубаво, но в тази страна често се използва за пропагандни цели. Векове на исторически предразсъдъци карат китайците да изпитват превъзходство към народите от Югоизточна Азия или Африка. Но към европейците отношението е друго. Те са толкова на почит, че някои компании дори наемат фиктивно американци или европейци и ги представят като шефове. Просто за да вдъхновяват служителите.

4. Китайската икономика не е чак толкова силна

Не ме разбирайте погрешно – силна е. Но много икономисти определят Китай като колос на глинени крака. Огромните фабрики в страната нямат пазар извън Запада. В известен смисъл те са продължение на нашата икономика, а не нещо, което отговаря на китайските нужди. Китай е и страна на контрасти. Въпреки бурното икономическо развитие огромни части от страната – особено по селата – живеят много бедно. В градовете пък има много пусти сгради и магазини, просто защото обикновените работници не могат да си позволят дори да ги наемат. 

5. Китай е център на философски традиции, които са непознати за нас

Един цял живот няма да ви стигне, за да се запознаете с цялата китайска литература, философия, наука… Китай е неизчерпаем източник на идеи и вдъхновения, които са останали като цяло незабелязани на Запад. В нашето европоцентрично образование не учим почти нищо от богата китайска традиция, за което определено можем да съжаляваме. Това е и причината не винаги да разбираме начина на мислене на източните народи.

 

 

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top