fbpx
Начало » Бакалавър » 5 неща, които трябва да знаете за Гърция

5 неща, които трябва да знаете за Гърция

  • netpro
  • 02 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които трябва да знаете за Гърция
Greece large

1. Гърците са купонджии по душа и правят всичко възможно проблемите им да не се отразяват на начина им на живот. Факта, че кафенетата са препълнени с млади хора дори и в средата на работния ден е причина южните ни съседи да са обвинявани в мързел. Истинската причина е, че младите хора в страната прекарват повече време в образователната система и разполагат с по-свободно ежедневие до поне 24-25 годишна възраст. 

2. Безработицата в южната ни съседка е сериозен проблем. Към средата на 2015 година около 50 на сто от младите хора са без работа и зависят от издръжката на родителите си. Това означава, че и на българските студенти ще им бъде трудно да намират източник на допълнителни доходи по време на следването.

3. В Гърция има толкова много българи, че трудно можем да наречем страната „чужбина“. Официалната статистика на южната ни съседка пресмята около 80 000 души, но вероятно са повече. Към тях може да добавим и 180 000 души от района на Македония (макар не всички да имат българско самосъзнание) и още около 35 000 помаци около Комотини и Ксанти, които говорят много добър български език.  

4. Полицията няма право да стъпва в гръцките университети. Факт, който е добре познат на местните студенти, и който ги превръща в кошмара за всяко правителство. Младежите протестират често и са много активни политически. Висшите училища са възприемани за крепости на левите партии в Гърция. Това е точно обратното на положението в България, където статистиката показва, че младежите по-често гласуват вдясно. 

5. Пътуването от и за Гърция е удобно  в сравнение с други по-далечни дестинации. Ако следвате в южната ни съседка ще можете да си пътувате редовно обратно до България. Софиянци имат най-голям късмет в това отношение. Има автобуси за Солун и Атина поне три пъти дневно, както и самолетни полети. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top