fbpx
Начало » България » 5 неща, които трябва да знаете за Великобритания

5 неща, които трябва да знаете за Великобритания

  • netpro
  • 23 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за 5 неща, които трябва да знаете за Великобритания
UK

1. Със сигурност сте чували за Оксфорд и Кеймбридж. Двете големи имена в британската образователна система понякога са наричани с колективното Оксбридж. Терминът тръгва по-скоро на шега, но днес се използва и в сериозни публикации. Престижът им и големият интерес на кандидат-студентите са станали причина сроковете да кандидатстване за тях да са по-различни. Интересно е и, че кандидат-студентите не могат да кандидатстват в двете висши училища едновременно. 

2. Във Великобритания има строга, макар и напълно неофициална, йерархия на висшите училища. След Оксфорд и Кеймбридж, за най-престижни се смятат висшите училища, които попадат в т.нар. Russel Group. В сдружението членуват университети от всички части на страната – Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Повече информация за тези висши училища може да откриете на: www.russellgroup.ac.uk

3. В нашия справочник за кандидат-студенти откриете отделни материали и за Великобритания и за Шотландия. Причината да са разделени е, че всяка от четирите съставни държави на Обединеното кралство (Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия) си има своите особености. Шотландия се радва на най-широка автономия, но и другите си имат собствени правителства и министерства на образованието. 

4. Британските университети често са децентрализирани – обединяват множество колежи и факултети, разположени в различни части на страната (а понякога и извън нея). Освен това, те се радват на широка академична автономия, която им позволява да създават нови курсове, да си партнират с частния сектор за научни изследвания и т.н.

5. Великобритания е държава с дълги демократични традиции. Затова не е случайно, че висшите училища възпитават и тези ценности, освен самото образование. Студентските съвети са много активни и изборите за тях са сериозно събитие в университета. Всички са окуражавани да се включват в извънкласни дейности и благотворителни инициативи. Последното, впрочем, тежи и в CV-то, когато разговаряте с британски работодател. 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top