fbpx
Начало » Бакалавър » 5 немски думи, които трябва да научиш, ако ще следваш в Германия

5 немски думи, които трябва да научиш, ако ще следваш в Германия

  • netpro
  • 09 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за 5 немски думи, които трябва да научиш, ако ще следваш в Германия
shutterstock 192753419A

Немският език е пословично мелодичен и лесен за учене. (А сарказмът е бичът на нашето съвремие.) Шегата настрана, днес в Германия се предлагат и много програми на английски език, което улеснява международните студенти. Това не означава, че не си заслужава да разбирате малко немски език.

Именно затова сме ви подготвили списък с 5 думи, които трябва да научите, за да се ориентирате в пейзажа на немското висше образование.

1. Volluniversität

Не всеки университет е просто университет. В Германия можем да отличим поне два типа висши училища. Първите, на които ще се спрем, са т.нар. пълни или класически университети. Това са висши училища, които предлагат най-широк спектър от специалности и академични дисциплини. Те обучават и много докторанти и отговарят за научната дейност във федералната република.

2. Fachhochschule

Вторият тип висши училища, за които трябва да поговорим са т.нар. университети по приложни науки. Както името им подсказва, те са по-скоро практически ориентирани и студентите там се насочват към бърза кариерна реализация. Преди време не е имало дори магистърски програми, но днес се повечето висши училища предлагат и такива. Традиционно учещите там карат повече стажове, а самите висши училища организират и партньорски програми с частния бизнес.

3. Wissenschaftliche Hilfskräfte

Да помислим и за възможностите за изкарване на допълнителни доходи. Тук на помощ идва позицията Wissenschaftliche Hilfskräfte или накратко – Hi-Wi. Най-точният превод на това е помощник-изследовател. Това са студенти, които работят на договор към университета и помагат с научната дейност. Често правят анкети, организират презентации, пишат материали за университетските сайтове и прочее задачи, които може да им намери висшето училище. Повечето помощници са магистри или докторанти, но юридически няма проблем и бакалавър да кандидатства.

4. Studentenwerk

Studentenwerk е организация с нестопанска цел, подкрепяна от властите, която се занимава със студентските въпроси в Германия. Може би е по-правилно да кажем “организации”, защото има 58 местни такива, всяка която отговаря за определен университет или група университети. Обединени са в общо дружество. Това е авторитетна институция, създадена през далечната 1921 година. Целта й е да помага на студентите с намирането на работа, стипендии, субсидии, медицинска помощ и много други. 

5. Staatsexamen

Това е немският вариант на държавните изпити след края на следването. Те не са необходими за всички специалности, но се изискват за много от популярните. Например: медицина, стоматология, ветеринарна медицина, фармация, право, педагогика и т.н. Изпитите се смятат за изключително трудни и далеч не всеки, преборил се със следването ги взема от първи път.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top