fbpx
Начало » България » 5 начина да се подготвите успешно за матурите

5 начина да се подготвите успешно за матурите

  • netpro
  • 04 ян. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 начина да се подготвите успешно за матурите
matura

Вярно е, че те са чак през май, а сега е едва януари, но, освен матурите, последната учебна година е време, в което има и много други задачи. Изобщо, когато става дума за изпити, е хубаво да се подготвяте от по-рано, защото така ще имате много повече свободно време и няма да се налага да се лишавате от общуване с приятели.

Като начало, защо обръщаме такова внимание конкретно на матурите? Не защото са много по-страшни и сложни от всички други изпити, а защото са задължителни и, искате или не да предължите образованието си в университет, ще трябва да ги положите и да получите положителна оценка, ако искате да имате диплома за средно образование.

И така, какво можете да направите, за да сте сигурни в добрите резултати от зрелостните изпити и, заедно с това, да имате време за всичко останало, което ви вълнува в този период:

1.      Прочетете произведенията, включени в задължителната матура по български език и литература

Знам, че това сте го чували милиони пъти от учители и родители, но, от личен опит, това наистина помага да отговорите вярно на поне 50% от въпросите. Така че, използвайте следващите няколко месеца да прочетете каквото не сте от задължителните произведения. Не обещавам, че ще ви е много интересно, но няма начин да не си го причините, ако искате хубав резултат.

2.      Важно е втората матура да не е по предмет, който влиза в бала за специалността, която сте избрали да кандидатствате

Факт е, че зрелостните изпити се приемат за кандидатстудентски изпит за много специалности в университетите у нас, но това е нож с две остриета. Винаги е възможно покрай многото вълнения през май да не сте в кондиция в даден момент и по-ниския резултат на матурата да ви коства ученето на желана специалност (разбира се, не ви го пожелавам, но трябва да имате предвид съществуването на този вариант). Затова изберете втора матура по „безопасен“ предмет, например западен език, в чието владеене сте сигурни, защото, от една страна, това ще ви остави повече време да се концентрирате върху кандидатстудентските изпити по важните за вас дисциплини (матурата по език практически не изисква подготовка, защото повечето контролни в училище следват нейния формат и са достатъчно упражнение), а, от друга, можете да използвате оценката като резервен вариант за специалности като някои филологии, ако с първоначално избраната от вас специалност нещата не вървят по план.

3.      Превърнете решаването на тестове в забавна игра с награди

Кой не обича лакомства? Купете малки шоколадчета, плодове, бонбони и други забавни дреболии и, вместо да се затваряте отчаяни поединично вкъщи, се съберете с приятели и отделете, да кажем, 2 часа за решаване на тестове. Определете си и правила: този с най-мног верни отговори получава например половин шоколад, вторият- плод, третият- един бобнбон, а останалите- стимулираща награда (например дъвка с картинка). Ще се изненадате колко забавно е връщането в детството по този начин. Едновременно с това, решените тестове ще стават все повече, а така и шансовете ви за високи резултати се увеличават.

4.      Решавайте тестове сред природата

Сега, докато вали сняг и температурите са под нулата, това не е много възможно, освен ако не сте големи ентусиасти. Но пред по-топлите дни, когато матурите наближават, вместо да стоите затворени и отчаяни на бюрото вкъщи, излезте поне в парка. На въздух всичко е различно, времето минава по-бързо и концентрацията определено е по-успешна.

5.      Прегледайте внимателно конспекта и, колкото и да сте любопитни за допълнителна информация, се подготвяйте стриктно по него

Докато четете неминуемо ще се появи тема, която да ви е по-интересна от другите и да искате да прочетете не само информацията, необходима за зрелостния изпит. Все пак обаче, придължайте се само към задължителната информация- време няма, а задачите са много. По-скоро се наградете с любопитното по желаната тема по-късно, когато изпитите са минали.

Успех!

Материал на Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top