fbpx
Начало » Бакалавър » 5 източника, от които можете да научите какво всъщност представляват специалностите

5 източника, от които можете да научите какво всъщност представляват специалностите

  • netpro
  • 08 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за 5 източника, от които можете да научите какво всъщност представляват специалностите
vupros

Знам, че на пръв оглед това ви изглежда въпрос, чийто отговор вече със сигурност знаете. Но често не е точно така и това е една от най-често срещаните причини студентите да са разочаровани и да има голямо разминаване между очаквания и реалност, когато става дума за специалността ви в университета. Съществува и друга притеснителна тенденция- децата се лутат между Медицина и Дизайн, между IT и Зоология, между Физика и Психология. Причината за това е, че имената на специалностите, с цел привличане на повече кандидати, стават все по-сложни и нямащи нищо общо с реалността, от една страна, а от друга- много малко са местата, където специалностите и направленията са групирани и обяснени правилно. Какво можете да направите, за да не сте разочаровани?

1.       Говорете със студенти, които вече са започнали да учат в желаната от вас специалност

Това е най-лесният и най-сигурният начин да разберете какво всъщност се крие зад заглавието на специалността и дали наистина на това искате да посветите следващите 4 години от живота си. Те вече ще са минали през вашите, а може би и през други колебания, и ще могат да ви покажат къде е разликата между реклама и реалност.

2.       Каталог на специалността

Повечето университети организират дни на отворените врати, насочени към кандидат-студентите.  По време на събитията на едно място са събрани представители на различните факултети, департаменти и направления и се разпространяват материали с по-подробна информация. Често те включват и подробен учебен план на различните специалности, така че по посочените дисциплини да се ориентирате.

3.       Образователни консултанти

Всяка година в големите градове у нас се организират големи изложения за образование в България и чужбина, където можете да се срещнете с хора, които имат дългогодишна практика в областта на образованието. Те познават направленията и специалностите много добре, следят промените, които настъпват в тях, и затова могат да ви бъдат много полезни, като ви разяснят какво точно означава едно или друго заглавие на специалност.

4.       Справоници

Всеки университет издава справочник на своите специалности, а има и такива, които съдържат обща информация за висшето образование у нас. Така че, използвайте ги по предназначение. В тези издания, освен балообразуващите изпити и учебни предмети, има и описание на дисциплините, които се изучават в дадено направление, а някои справочници дават и информация от коя специалност с каква професия излизате. Това може и да ви изглежда твърде лесно да се посочи, но, четейки, ще се изненадате- често е точно обратното.

5.       Специализирани издания

Сайтовете и списанията, посветени на образованието, също могат да ви дадат точна информация за специалностите и да „преведат“ на вашия език какво точно означава едно или друго име на специалност. А имат и друго предимство- за да сме се сетили ние да напишем нещо по въпроса, значи че не само конкретно вие, а и много други хора, не са наясно с едно или друг понятие. А това, съгласете се с мен, действа добре на самочувствието Особено на децата.

Изброявам тези 5 източника не защото не съществуват и други. Това, разбира се, е само малка част от местата, на които да потърсите информация за образованието си. По-важното е да знаете от къде да започнете, да имате нещо, за което да се хранете, за да не се удавите в океаните от информация по темата, които ви заливат от всички посоки. Понякога не е важно да имате повече информация, по-добре е да имате правилната, която наистина ще ви помогне да тръгнете по своя път и да вземете не само емоцинално, но и информирано решение за специалността, на която да посветите 4 години от живота си.

Материал на Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top