fbpx
Начало » България » Четиригодишните в община Балчик тръгват на училище

Четиригодишните в община Балчик тръгват на училище

  • j.yaneva
  • 30 юли 2021
  •  Коментарите са изключени за Четиригодишните в община Балчик тръгват на училище
Четиригодишните община Балчик

Днес съветниците в Балчик взеха решение за въвеждане на задължително предучилищно образование за 4-годишните деца в общината за новата учебна 2021/2022 година.

Промените в Закона за предучилищното и училищното образование, извършени през 2020 г., предвиждат задължителното предучилищно образование да обхване и 4-годишните деца, тъй като изграждането на ранни навици за учене поставя здрава основа за цялостното личностно развитие на детето. За краен срок се определя учебната 2023/2024 година.

В докладната записка към проекторешението е записано, че Община Балчик има готовност да изпълни разпоредбата още през предстоящата 2021/2022 учебна година.

На територията на общината има 11 детски градини. Те разполагат с необходимия брой места; с материално-техническа база, съответстваща на държавните стандарти за физическа среда и на здравните изисквания към образователните институции; квалифициран персонал и с условия за пълното обхващане на всички деца в детските градини.

Готовността на общината за въвеждане на задължителна предучилищна подготовка на 4годишните деца преди крайния срок доказват и данните от извършения през февруари т. г. обход. Те показват, че към момента 81% от децата, родени през 2017 г., живущи на територията на Община Балчик, посещават детска градина. Останалите са преместили в друго населено място.

Въвеждането на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца през учебната 2021/2022 година няма да изисква допълнителен финансов ресурс от местния бюджет, тъй като, съгласно определените от Министерство на образованието и науката процедури, необходимото финансиране се осигурява от държавата, обяснява вносителят кметът Николай Ангелов.

Източник: БНР

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top