fbpx
Начало » Бакалавър » 4 университета ще проведат курсове по военно обучение тази година

4 университета ще проведат курсове по военно обучение тази година

  • netpro
  • 09 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за 4 университета ще проведат курсове по военно обучение тази година
Bulgarian flag 2

Курсове по военно обучение в поне 4 университета в страната ще стартират от лятото на 2015 година. Първите от тях ще започнат още в началото на юни, информира вестник Монитор. От вече изготвения от МО каталог за армейската подготовка, която по времето на соц-а бе задължителна, става ясно, че желаещите да се запишат студенти могат да преминат такава в Националния военен университет „Васил Левски“-Велико Търново и Висшето военноморско училище „Н.Й. Вапцаров“-Варна, както и в Национална спортна академия „Васил Левски“-София и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

През юни ще стане ясно дали и други университети са решили да се включат в кампанията, която ще се проведе за втора поредна година. МО ще прати военни във вузовете, за да промотират ползите от военното обучение. Преминалите успешно курсовете ще се вписват на отчет във военни окръжия и на практика ще бъдат зачислявани като запасняци.

Началната подготовка на младежите ще продължи до 90 академични часа, разпределени в период до 3 седмици, а тази за придобиване на специални умения поне толкова, като ще зависи от военната специалност, която те са избрали. Зайците ще трябва да преминат задължително през начално обучение в някоя от военните академии, за да могат да се усъвършенстват впоследствие. Това няма да важи само за студентите, които са били в казарма. Курсовете са различни в зависимост от университета.

Практическите занятия ще включват стрелба с калашник и почистване на оръжието. Студентите ще се учат да ликвидират включително движещи се цели, както и да боравят с гранати и да обезвреждат мини. Огневата им подготовка ще трае общо 31 часа. На мераклиите няма да бъде спестено нищо, през което са преминавали донаборниците до 2008 година. Те ще трябва да стават в 6 часа сутринта, да лъскат кубинките, да отдават чест и да спазват строя, да правят набирания на лоста, да дават денонощен наряд, да реагират при тревога и да изпълняват внезапни специални мисии. Младежите ще преминат и обучение, свързано с въздействието на ядреното и химическото оръжие и начинът, по който трябва да се действа при настъпили индустриални аварии.  

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top