fbpx
Начало » България » 4 професии, за които отчаяно се търсят кадри в България

4 професии, за които отчаяно се търсят кадри в България

  • netpro
  • 07 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за 4 професии, за които отчаяно се търсят кадри в България
seacrhing-for-ad-impressions

1.    IT специалисти

IT индустрията в България стана нарицателно за глад за кадри. Безработен програмист у нас няма и не се очертава да има в обозримо бъдеще. Напротив – много експерти коментират, че липсата на кадри става причина за забавянето на развитието на много родни компании. Коментират се дори възможности за внос на специалисти, а много IT компании стартират собствени програми за обучение.

Заплатите се доста високи за българските стандарти. Средните се движат около 2500 – 3000 лева, дори за кадри без особено голям опит. Най-добрите специалисти се радват на доста повече.

 

Какво трябва да се учи:

Софтуерно инженерство; Информатика, Компютърни науки и Математика и информатика са класическите школи за подобни специалисти. Неформалното образование в тази сфера също има потенциал. Частните академии и курсовете към компаниите дават много добра подготовка.

            2. Обслужване на клиенти в аутсорсинг-а

През последните години България се превърна в магнит за аутсорсинг индустрията. Относително евтината работна ръка и факта, че българите говорят доста добре чужди езици са сред основните причини. Ниските данъци и икономическата стабилност са другите.

Индустрията се разви и вече не говорим просто за кол-центрове, но и множество други административни услуги. Съвсем нормално е да започне да се усеща глад за специалисти и тук. Това важи с особена сила за говорещите френски, испански, холандски или някой от скандинавските езици.

 

Какво трябва да се учи:

Аутсорсинг индустрията подобри драматично възможностите за кариерна реализация на всички филолози. Средното образование също е много важно, защото език се учи от рано. Търсенето е толкова сериозно, че буквално се наемат хора със всякакъв образователен профил, стига да имат желание и мотивация.

            3. Учители

Учителското съсловие застарява. Проблемът е сериозен, защото в следващите 10 години България може да останем без учители по много предмети. МОН започна да забелязва проблема и обеща повишение на заплатите и други стимули за привличане на млади учители.

Заплатите не са високи, но преподаването си е преди всичко призвание. Освен това учителите ползват и сериозна лятна отпуска. На пук на демографската криза днес, педагогиката е специалност, която в момента гарантира сигурно кариерна реализация за младите хора.

 

Какво трябва да се учи:

Педагогика, Начална и предучилищна педагогика, Неформално образование и т.н. са подходящи. Не забравяйте и конкретните предмети: История, География, Физика, Българска филология, Биология, чужди езици и т.н. Важно е да придобиете т.нар. “педагогическа правоспособност”, която често е изборна в тези специалности.

            4. Военни

Това може да ви изненада, но въоръжените сили на България, също имат нужда от нови попълнения. Откакто нямаме задължителна казарма, армията страда от хроничен недостиг на кадри. В началото на годината военните бяха стигнали до това да търсят хора на трудови борси.

Формалното военно образование не е задължително за постъпване на служба в армията, но отваря много врати за кариерно израстване. Определено си заслужава, ако смятате, че живота под пагон е подходящ за вас. Ще споменем и че заплатите са доста над средните. Впрочем – има място и за жени. В 21-ви век живеем, все пак.

Какво трябва да се учи:

Единствените военни училища у нас са НВУ “Васил Левски” във Велико Търново (с факултети в Долна Митрополия и Шумен), ВВМУ във Варна (за желаещите да служат във флота) и Военната академия в София (където се обучават по-старши офицери).

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top