fbpx
Начало » България » 3 тенденции, които ще променят търсенето на работа

3 тенденции, които ще променят търсенето на работа

  • netpro
  • 19 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за 3 тенденции, които ще променят търсенето на работа
young-people-waiting

Тази година HR C-Suite публикува електронна книга, която описва петте най-горещи тенденции в HR-а. Техния поглед по темата за най-значимите теми в HR света през тази година.

Разликата между провала и успеха в днешно време може да е нещо толкова дребно, като навременното „улавяне“ и „използване“ на тенденциите. Тази информация е еднакво важна и за професионалните HR-и, и за младите хора, които тепърва навлизат на пазара на труда. Затова ще извадим

1. Фирмената култура става все по-важна

Какво означава това:

Изследванията са ясни – компаниите, в които служителите се чувстват ангажирани с работата си, показват по-добри финансови резултати и печалби. Обратният ефект е също налице – липсата на ангажираност проваля усилията на много фирми.

Героят на новото време ще е онзи лидер или лидерски екип, който може да се справи с тези препятствия и в крайна сметка, да впрегне ангажираността на служителите за постигането на фирмените цели. Тази ангажираност трябва да бъде дори на емоционално ниво. Важно е служителите да чувстват работата си като свой проект и да се гордеят с нея.

Ако кандидатствате за работа…

Това е важна информация и за кандидатите за работа. Трябва да проучите компанията предварително и да обясните защо се интересувате от нея. Изведете едно предимство, което е свързано с вашите ценности като човек. Така ще докажете пред HR-a, че ще се чувствате лично ангажиран с работата си.

2. Икономиката на „самостоятелните играчи“

Какво означава това:

Икономиката не изглежда вече по същия начин, както преди голямата криза. Кризата доведе дотам, че множество хора се превърнаха в трайно безработни. Една немалка част от тях се справиха с намаляващия брой корпоративни работни места, като се превърнаха в самостоятелни играчи и малки предприемачи.

Като цяло може да се очаква, че все повече хора се препитават по този начин. Само САЩ броят им е 30.2 милиона и се очаква да достигне 40 милиона до 2019 г. И това са само „независимите работници“. Тази тенденции неминуемо ще достигнат и до Европа.

Ако кандидатствате за работа:

Това може би звучи страшно, но всъщност няма да попречи на възможностите ви за реализация. Изследванията сочат, че този тип самостоятелни играни са удовлетворени от модела на работа. 63% от тях дори са „много удовлетворени“.

Уверяваме ви, компаниите са напълно наясно с този факт. Съвсем логично, компаниите да използват труда на подобни волнонаемници, когато изпитат потребност. Този тип работа безспорно не е по вкуса на всеки, но пък е особено подходящ за студенти.

3. Работна гъвкавост

Какво означава това:

Работата в определен офис по 9 часа на ден започва да става отмиращ вид. Все повече хора работят дистанционно или само с периодично навестяване на офиса. Търсенето на гъвкава заетост единствено ще се увеличава.

Концепцията за баланс между гъвкава работа и личен живот е тема от известно време насам. HR-ите трябва да обмислят всички възможни последствия и ще е полезно да не се „противят“ на тренда, а да се опитат да извлекат максимума от него.

Ако кандидатствате за работа:

Отново добри новини за студентите. Възможностите за дистанционна работа онлайн имат повече от едно предимство. Освен че позволяват следване и работа и едновременно, работещите онлайн могат да получават заплата от международни компании, която да харчат по български стандарти.

Как обаче да стигнете до там? Компютърната грамотност става все по-важна в съвременния свят. Например – да кажем, че пишете добре. Самото писане вече не е достатъчно. Трябва да научите какво са Content Management системи, как се прави мониторинг на резултатите от написаното и т.н.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top