fbpx
Начало » Любопитно » 3 неща, на които да научите детето си преди да се изнесе

3 неща, на които да научите детето си преди да се изнесе

apartment-mcad

България е сред страните, където младите хора продължават да живеят с родителите си най-дълго. Според проучване, направено в Европейския съюз, цели 58 процента от младежите на възраст 18 до 29 години в България живеят в дома на родителите си. Един от най-високите проценти на Стария континент. Това – само по себе –  може да бъде предмет на отделен анализ, но на пръв поглед едно нещо изглежда явно: младите хора у нас масово не са готови да се отделят от дома.

Затова сме подготвили списък с неща, на които всеки родител трябва да научи своето дете. Това е особено важно, ако сте родител на дете, на което тепърва му предстои следване в друг град или друга държава.

1.  Боравенето с пари е голяма отговорност.

Не давайте на децата си пари всеки ден! Разберете се за седмичен или дори месечен бюджет, в рамките на който вашият наследник трябва да се помести. Умението да слагаш приоритети и да планираш разходите си се учи най-добре още от ранна възраст. Вие не сте банкомат! Но, говорейки за банкомати, не е лошо един тийнейджър да има банкова сметка и дебитна карта. Нека да свикне да я пази, да си помни кода и да не се притеснява да посещава банката.

Кредитна карта – не. Но това също е дълга тема… Американците си правят такива от много млади, за да имат „кредитна история“. За България не е подходящо, нито необходимо.

2. Чистотата е важна.

Не се съмняваме, че вашите деца се къпят. Но хигиената не опира само до това. Знаят ли какъв шампоан и сапун да купят? А откъде? Да поговорим и за прането. Как се пуска пералнята, какво означават програмите, защо се сортират дрехите по цвят и прочее, и прочее. Неща, които за вас изглеждат очевидни, всъщност са пълна мистерия за много тийнейджъри. 

Научете децата си как се работи с ютия, пералня и прахосмукачка. Това е еднакво важно и за момчета, и за момичета. Може да помрънкат в началото, но – уверяваме ви – след време ще бъдат много благодарни. И винаги ще изглеждат добре изгладени и спретнати.   

3. Готвенето може да бъде и забавно.

Много млади хора нямат ни най-бегла идея как да готвят. Докато са студенти и на общежитие разработват всякакви видове сандвичи, но това не е достатъчно за човек, който ще живее сам. Трябва да им помогнете. Покажете им, че готвенето може да бъде и забавно преживяване. Започнете с лесни неща: бъркани яйца, пържени картофи, спагети.  Не ги убивайте със сложни термини като „готварска хартия“ и „бавен огън“. Ще стигнете и до там.

След като усвоят основните неща ги научете да работят с месо, да чистят риба и да правят различни комбинации от наученото дотук. И дори момчетата трябва да се научат. Първо – пак ще му е полезно и второ – няма нищо женствено в това. Някои от най-добрите готвачи са всъщност мъже. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top