Начало » Любопитно » 3-ма души, които се оказват изключително прави

3-ма души, които се оказват изключително прави

  • netpro
  • 03 апр. 2017
  •  Коментарите са изключени за 3-ма души, които се оказват изключително прави
Image 1682828 126

Студентът, който прокара отдавна забравена поправка в американската конституция

През 1982 Грегори Уотсън е обикновен студент по право в Тексаския университет, който получава задание за курсова работа. Дотук нищо особено. Младежът решава да пише за конституционна поправка в конституцията на САЩ, започната през далечната 1789 година, но в общи линии забравена в последствие.

Уотсън уверено обяснява, че е възможно проектът да бъде завършен. Преподавателят му казва, че това са глупости и му пише “C” (у нас това би било тройка.) Грегори обаче не се отчайва, а се амбицира да докаже на преподавателя си, че всичко е възможно. Така младият студент се захваща с кампания, която цели да убеди политиците да ратифицират конституционните промени.

Началото е трудно, но Уотсън не се отказва. След 10 години упорити усилия, през 1992, щата Мейн ратифицира поправките в конституцията 200 години след като са били предложени. Това привлича вниманието на медии и политици от цялата страна и в следващите няколко години – конституцията на САЩ е променена.

Биологът, който спечели нобелова награда, след като му препоръчаха да се откаже от науката

Джон Гърдън е един от пионерите на клонирането и истинска звезда в света на биологията. Но това не винаги е било така. Стартът на кариерата на Гърдън далеч не е толкова блестящ. Макар винаги да е искал да се занимава с биология и научни изследвания, неговите учители упорито са се опитвали да го откажат. Просто им се е вижда твърде глупав.

Буквално. Дори бившият му директор в училище изпраща писмо на родителите му, в което ги моли да го разубедят от заниманието с науката, просто защото “ще си загуби и своето време и времето на преподавателите си”. Светът можеше да остане с един прекрасен учен по-малко, ако младият Джон не беше толкова твърдоглав.

Гърдън следва мечтите си и успешно е приет да учи Зоология. При това не къде да е, а в Оксфорд. Там той постига бляскава научна кариера и печели Нобеловата награда за медицина през 2012 година. Британската кралица го обявява за рицар на империята, а университета кръщава институт на негово име. Въпреки всичките тези успехи, единственото нещо, което Гърдън пази в рамка е препоръката на старите му учители…

Лудият японски кмет, който спаси селото си от цунами

Фудай би било най-безинтересното малко японско селце. Би било така, ако не беше лудият му кмет Котаку Уамура. Човекът е бил добър администратор, защото е избиран за няколко мандата на кметския пост, но е имал нещо, което вбесявало съселяните му. Уамура имал панически страх от цунами.

По време на неговото управление през 70-те години в селото започва огромен проект за бариера, която да го предпазва от морето. Сумата за строителството й е астрономическа, изграждането й отнема почти 12 година и в крайна сметка изправя финансите на селото на ръба на фалита. Местните жители са бесни. Уамура губи следващите избори, а някои хора дори искат да го подведат под съдебна отговорност за разхищението.

И сега – от 70-те отиваме напред в бъдещето към 2011 година. Много от вас със сигурност си спомнят унищожителното земетресение и цунами, което предизвика кризата с АЕЦ Фукушима и унищожи десетки градове и села. Едно село на брега на морето обаче оцеля. Огромната стена на кмета Уамура в крайна сметка спасява Фудай.

 

 

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top