fbpx
Начало » България » 23 училища получиха 2,6 млн лв. в конкурс „Училища на бъдещето“

23 училища получиха 2,6 млн лв. в конкурс „Училища на бъдещето“

  • netpro
  • 25 май 2016
  •  Коментарите са изключени за 23 училища получиха 2,6 млн лв. в конкурс „Училища на бъдещето“
america for bulgar

                                                                                                                                                                                                                                                           

Училищата ще получат безвъзмездно финансиране до 200 000 лева за нови кабинети по биология, физика, химия,  информатика, предприемачество и езиково обучение

 Фондация „Америка за България” обяви финалистите в конкурса „Училища на бъдещето” за модернизация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес. Поради изключително високото качество на проектните идеи екипът на фондацията увеличи средствата в конкурса от първоначалните 2 000 000 лева на 2 600 000 лева. Така вместо планираните 15 училища, финансиране ще получат 23.

 Общо 270 проектни предложения постъпиха в конкурса на фондацията. Кандидатури пристигнаха от 133 различни населени места в България в две категории: до 50 000 лв. и от 50 000 до 200 000 лв. Фондация „Америка за България” избра 45 полуфиналисти, които бяха посетени на място от журито на конкурса и защитиха идеята си с екипна презентация в София. 

14 са училищата в цялата страна, които ще получат финансиране на обща стойност 2 245 000 лв., вкл. 18 СОУ „Уилям Гладстон“ в София и 51 СОУ „Елисавета Багряна“. Останалите рецепиенти са средни училища в Русе, Варна, Пловдив, Перник, Добрич, Панагюрище, Кюстендил, Карнобат и Гоце Делчев. Те получават средства в размер от 50 000 до 200 000 лв. Всяко едно от останалите 9 средни училища са получили средства до 50 000 лв.

В началото на месец юни 2016 г. фондацията ще награди в официална церемония 23-те училища, чиито идеи ще бъдат финансирани. Подкрепените проекти ще насърчават използването на съвременни образователни методи и технологии, които ще поощряват практическата и екипната работа в училище, ще повишат интерактивността на учебния процес и ще въвлекат учениците в изследователска дейност за заобикалящия ги свят. Избраните 23 финалисти ще получат безвъзмездно финансиране от Фондация „Америка за България” със срок на изпълнение на проектите до септември 2017 г.

„Благодарим на всички училищни екипи, които положиха усилие да разработят и защитят проектните си идеи за своето училище на бъдещето! Гордеем се, че в България има толкова много училища с мечти и визия за осъществяването им! Заедно ще работим за повишаване на качеството на българското образование.“, заяви Наталия Митева, програмен директор „Образование и библиотеки“, Фондация „Америка за България“.

 

През последните 6 години чрез конкурса “Училища на бъдещето” Фондация „Америка за България“ подкрепи 45 училища от цялата страна с повече от 3.5 милиона долара. Над 30 000 български ученици вече имат достъп до нови лаборатории по химия, физика и биология, развиват предприемаческите си умения и използват най-модерни технологии в кабинетите по информатика и езиково обучение. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top