fbpx
Начало » Любопитно » 22 идеи как да откъснем детето от телефона и компютъра

22 идеи как да откъснем детето от телефона и компютъра

  • bobi
  • 30 май 2019
  •  Коментарите са изключени за 22 идеи как да откъснем детето от телефона и компютъра

Съвременните деца са изложени на висок стрес, не спят достатъчно, уморени са и много често агресивни, нервни, тревожни, необщителни, буйни, пасивни, тъжни… Според специалистите всичко това до голяма степен се дължи на прекомерно използване на смартфони, таблети, телевизия и компютри още от съвсем крехката 2-годишна възраст.

Това е причината американски детски психолози да се обединят около общия призив към родителите да осигуряват повече физическа активност за своите деца, повече взаимодействие с приятелите и семейството, защото това са важните компоненти, които насърчават здравословното развитие на децата.

Физическата активност, включваща игри в парка, разходка, спорт, подобрява вниманието и способността за запомняне на нова информация. Докато, според много изследвания, използването на електронна техника вреди на развитието на децата и влияе отрицателно върху обучението им.

Учените правят ясен паралел между телевизията, интернет и видео игрите и тяхното негативно влияние върху детската психика.

Много психологически изследвания в областта са категорични, че манията за игри е една от причините за неудовлетвореност в живота, тревожност и повишен риск от депресия. От друга страна интернет също е причина за редица проблеми като: затруднения в социалния живот, затвореност, развитие на различни фобии, а в някои случаи и тежки последствия като биполярно разстройство, поведенчески отклонения, проблеми с привързаността, нарушен емоционален контакт с родителите. Нови данни показват, че едно от шест канадски деца страда от някакво психично заболяване.

Американската психологическа асоциация припомня, че жестокостта в компютърните игри и по телевизията намира отражение и в реалния живот. А причината за това е логична – чрез тях детето получава готова схема на поведение, която реализира в обкръжаващата го действителност.

Други изследвания показват, че прекомерното гледане на телевизия във възрастта от 1 до 3 години може да доведе до сериозни проблеми с концентрацията след седмата година. Децата, които трудно се съсредоточават, много по-трудно успяват да разберат и запомнят нова информация. Потокът от бърза и опростена информация може да доведе до трайни промени в мозъка, които в по-късна възраст да станат причина за деменция.

Според специалистите, въпреки че технологията предлага много предимства на децата, тя не може да развие някои изключително важни способности, сред които и умението за социални взаимодействия в реалния свят.

Затова и препоръката към родителите е да направят всичко възможно да намалят до минимум времето пред телевизора, компютъра и телефона, и постепенно да увеличат здравословните дейности. Вижте няколко предложения за такива:

1. Разходете детето си в парка.

2. Карайте заедно колело.

3. Заведете детето си в библиотека, помогнете му да си избере книги, които ще му бъдат интересни.

4. Четете заедно с детето си.

5. Заведете детето си на риболов.

6. Направете бисквитки заедно.

7. Пригответе вечерята заедно или му помогнете да избере лесна рецепта, която може да изпълни само.

8. Заведете го на разходка сред природата.

9. Научете го да плува.

10. Тръгвайте няколко минути по-рано за училище и разговаряйте по пътя.

11. Пазарувайте заедно.

12. Включете го в домашната работа.

13. Играйте на шах или други игри, които са му интересни.

14. Рисувайте заедно.

15. Насърчавайте го да прави различни предмети от хартия, дърво и други.

16. Включете детето си в градинарството или му помогнете да започне да се грижи за свое цвете.

17. Вземете го на пазара и му покажете различни плодове и зеленчуци.

18. Слушайте музика и танцувайте.

19. Пуснете хвърчило.

20. Научете го да прави хартиени самолети.

21. Помогнете му да направи ръчно изработена картичка за рожден ден.

22. Заведете детето си на къмпинг и го насърчете да изследва природата.

Източник: Psychology Today

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top