fbpx
Начало » България » 21 000 деца са напуснали училище преждевременно

21 000 деца са напуснали училище преждевременно

  • Milena Uzunova
  • 24 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за 21 000 деца са напуснали училище преждевременно

По данни на Министерството на образованието и науката 21 хиляди деца, предимно от ромски произход, са отпаднали от училище. Информацията беше съобщена на провеждащата в Асеновград Национална кръгла маса по проблемите на етническата интеграция, предава БНР.

Инициативата е на общината, а поводът бяха протестите след инцидента през юни с децата от местния клуб по гребане.

В днешната дискусия за образованието и трудовата заетост се включиха вицепремиерът Валери Симеонов и омбудсманът Мая Манолова.

Според вицепремиера всички набелязани мерки от страна на държавата и местната власт са изпълнени.

Той припомни предприетите действия от правителството конкретно в сферата на образованието.

Съвместни групи мeжду представители на образователното министерство, социални специалисти и полиция ще обикалят по места, за да контролират дали всички деца, които трябва да бъдат включени в задължителната образователна подготовка, са включени в подготвителни групи в училище. Включени са и мерки спрямо родителите, които не осигуряват присъствието на децата.

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че подкрепя третия механизъм за обхващане на всички деца в училището и ще наблюдава как правителството ще се справи. Според нея обаче задължителното образование трябва да върви ръка за ръка с безплатното обучение.

Трябва да бъдат безплатни училищните форми за 4-годишните. Това ще струва около 18-19 млн. лева, които би следвало да бъдат осигурени от ресурса на Министерство на образованието. Следващата стъпка и предизвикателство е осигуряването на безплатен обяд на децата, които са обхванати в предучилищните форми, каза тя.

Според родителите част от мерките вече се прилагат, но не са достатъчни. Те посочват, че проблемите с незаконно пребиваващите роми в Асеновград, както и с техните незаконни къщи, не може да се решат само с разговори.

По време на дискусията всички признаха, че през годините са похарчени много пари за ромската интеграция, но за съжаление без никакви резултати и сега на много места има цъкащи бомби, които могат да се превърнат в големи конфликти, допълва БНТ.

В ромската махала на Асеновград днес беше открита полицейска приемна.

Това беше едно от исканията на хората в града, които се вдигнаха на масови протести преди два месеца, след като деца спортисти бяха нападнати от група роми.

Трима полицейски служители ще работят в приемната. Предстои да бъде изградено и видеонаблюдение – така контролът ще е пълен, казват от ръководството на МВР.

 

Източник: investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top