fbpx
Начало » Бакалавър » 18 300 младежи посетиха най-мащабното кариерно събитие в страната

18 300 младежи посетиха най-мащабното кариерно събитие в страната

  • netpro
  • 07 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за 18 300 младежи посетиха най-мащабното кариерно събитие в страната
NCD 2

Петнадесетото издание на „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ се проведе в 7 университетски града в страната – София,  Варна, Русе, Велико Търново, Свищов, Пловдив и Бургас. Кариерният форум стартира на 15-ти март в София, като в рамките на два дни Националният дворец на културата събра на едно място представители на 136 компании и даде шанс на над 8000 младежи да срещнат потенциалния работодател. Форумът продължи в останалите 6 града и приключи с бургаското издание на 6 април 2016 г. Общият брой на посетителите бе над 18 300.

„Национални дни на кариерата“ е най-мащабното кариерно събитие, което дава шанс на фирмите да се срещнат с много млади хора, а самите младежи да разговарят с представители на различни компании, предлагащи възможности за добър професионален старт“, коментира Светлозар Петров, Управител на компанията за комплексни HR услуги JobTiger, организатор на събитието.  

Общо 192 компании, предлагащи работни и стажантски позиции, в различни бизнес сектори, взеха участие в „Национални дни на кариерата“. Сред участниците имаше както сравнително малки фирми, така и утвърдени български и международни компании, представители на банковия сектор, застрахователни институции, ИТ компании, търговски вериги, телекомуникационни оператори и ред други.

За първа година по време на кариерния форум в София, Варна и Пловдив се проведоха отворени дискусии, в които студентите обсъдиха с представители на определени браншове перспективите за кариерно развитие и особеностите на различни видове бизнес. Някои от темите на дискусиите бяха „Мисия ИТ кариера или какви качества трябва да притежават успешните кандидати?“, „Защо да изберем Outsourcing или Shared Service център за старт на кариерата си?“ и др.

  По време на кариерния форум в София младежите имаха възможност да посетят кариерния кът, в който специалисти от организатора JobTiger и Нестле България, компанията генерален спонсор и партньор на събитието, даваха ценни съвети – как се съставя успешно CV и мотивационно писмо, особеностите на онлайн кандидатстването, важността на профила ни в LinkedIn и много други. В услуга на посетителите във всички градове кариерните експерти на JobTiger консултираха посетителите и на щанда на компанията: по какъв начин да подобрят автобиографията си, какви са особеностите на първото интервю за работа и как те да изградят позитивно първо впечатление у потенциалните работодатели. Респективно, на щанда на Нестле България, се провеждаха консултации по проекта „CV Клиника“.

Освен професионалните съвети, които получиха, студентите си направиха и фотосесия с Тигър. Трите най-атрактивни и харесвани снимки бяха наградени с безплатно кариерно консултиране, което ще бъде извършено от експертите на JobTiger.

Преди всяко събитие бяха провеждани и предварителни срещи, в рамките на които кариерни консултанти от JobTiger и Нестле България посетиха различни университети и подпомогнаха студентите с важни препоръки за процеса по кандидатстване за работа. По време на тези мероприятия студентите получиха от специалистите на JobTiger ценни знания за участието си в  „Национални дни на кариерата“ – информация за самия форум, как да извлекат най-големи ползи от участието си, съвети за уместността на евентуалните им въпроси пред работодателите и препоръки за създаване на добро първо впечатление. Нестле България разшири контекста на тези разговори и презентира инициативата “Alliance for YOUth” („Алианс за младежта“) – програма, в която Нестле България, JobTiger и множество други компании на европейско ниво обединяват усилията си за редуциране на младежката безработица. За поредна година тези срещи се радваха на голям интерес, като стотици студенти преминаха предварителното неформално консултиране.

Дългогодишното партньорство между Нестле България и организаторите на „Национални дни на кариерата” – JobTiger – е в унисон с принципите на Нестле за създаване на споделена стойност за обществото, както и с ангажимента на компанията в подкрепа на младежката заетост. Само през 2014 г. и 2015 г. над 280 младежи са намерили място в Нестле, което е повече от две трети от поетия й ангажимент в рамките на инициативата „Нестле се нуждае от младите хора“. Този резултат идва две години след като компанията представи програмата си в България и се ангажира с наемането на 330 младежи до 30 годишна възраст за периода 2014-2016 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top