fbpx
Начало » Класации » 13-те града с най-високо качество на живот в света

13-те града с най-високо качество на живот в света

  • netpro
  • 19 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за 13-те града с най-високо качество на живот в света

  Mercer, една от най-големите консултантски фирми за човешки ресурси, издава ежегодишно класацията „Индекс на качество на живот”, която подрежда градовете с най-високо качество на живот. 

  Според Mercer това е начин международните компании да възнаграждават служителите си справедливо, когато им възлагат проекти в чужбина. 

  Класацията е базирана на 450 града из целия свят, като следните критерии са взети предвид:

 

Политичееска и обществена среда (политическа стабилност, престъпност, прилагане на закона).

Икономическа среда (наредби за обмен на валута, банкови услуги).

Социо-културна среда (медийна достъпност, цензура, ограничения над личната свобода).

Медицински и здрави съображения (медицински услуги, зарази, отпадъчни води, качество на вода, замърсяване на въздуха).

Училища и образование (стандарти и наличие на международни учебни заведения).

Обществени услуги и транспорт (електричество, вода, обществен транспорт, задръствания). 

Почивка (ресторанти, театри, кина, спорт, свободно време). 

Продукти за потребителя (достъпност на храна, продукти за ежедневна консумация, автомобили). 

Жилища (наем на жилище, домакински уреди, мебели, услуги за поддръжка). 

Природна среда (климат, природни бедствия). 

 

  Mercer изготвя списък с 230 държави, от които публикуваме само първите 13 в света. И не, Лондон и Ню Йорк не са сред тях.

 

13. Берлин, Германия – Столицата на Германия притежава отличен микс от фактори за качествен живот – добри възможности за работа, висок стандарт за жилища, добри нива на безопасност и хиляди възможности за забавления.

 

12. Уелингтън, Нова Зеландия –  Градът на птицата киви заема висока позиция в класацията и има страхотен климат. Това е политическият център на Нова Зеландия и втория град по  население в страната. 

wellington harbour credit rob suisted

 

11. Амстердам, Холандия – Това е един от финансовите центрове на Европа, известен с високия си стандарт на живот. Космополитният град комбинира модернистичен градски живот със спокойствието и почивката. 

11-amsterdam-netherlands--it-is-one-of-the-financial-centres-of-europe-and-also-famous-for-its-high-standard-of-living-the-cosmopolitan-city-combines-modern-and-urban-life-with-relaxed-attitudes-toward-recreation-and-

 

10. Сидни, Австралия –  Градът заема 7% дял от икономиката на страната и най-големият работодател в областта на финансовите услуги с 22% дял. Околната среда, времето и многообразието от културни събития качват Сидни в класацията. 

10-sydney-australia--the-city-represents-7-of-the-countrys-economy-with-finance-and-financial-services-the-largest-employer-with-22-of-all-workers-the-natural-environment-weather-and-growing-cultural-scene-boosts-sydn

 

9. Копенхаген, Дания – Градът наскоро бе обявен за едно от най-щастливите места за живеене и не е трудно да се досетим защо. Първоначално Копенхаген е рибарски град, а вече се е разраснал в град със силно урбанистично и културно развитие, известен със своя баланс между живот и работа.

9-copenhagen-denmark--the-city-was-recently-dubbed-one-of-the-happiest-places-to-live-on-earth-and-its-not-hard-to-see-why-originally-a-fishing-village-copenhagen-has-grown-into-a-city-with-strong-urban-and-cultural-d

 

8. Женева, Швейцария – Градът е глобален дипломатически център и е родното място на много най-богатите хора в света. Там е изключително безопасно, а населението е високо образовано.

8-geneva-switzerland--the-city-is-seen-a-the-global-centre-for-diplomacy-and-is-home-to-some-of-the-richest-people-in-the-world-its-incredibly-safe-and-its-population-is-highly-educated

 

7. Франкфурт, Германия – Градът, чиято основна дейност е търговията, е домакин на най-известните търговски изложения, сред които и Frankfurt Motor Show.

7-frankfurt-germany--the-commerce-centric-city-is-home-to-some-of-the-worlds-most-famous-trade-shows-including-the-frankfurt-motor-show

 

6. Дюселдорф, Германия – Градът в западна Германия е известен с модната си индустрия и многобройни театрални и творчески сцени, което създава добър баланс между работа и свободно време.

6-dusseldorf-germany--the-city-in-western-germany-is-known-for-its-fashion-industry-and-art-scene-and-nearly-tops-the-list-with-its-good-balance-of-mercers-10-analytical-measures

 

5. Ванкувър, Канада – Градът е сред най-населените и етнически разнообразни в Канада – майчиният език на 52% от населението  не е английски.

5-vancouver-canada--the-city-is-among-canadas-densest-most-ethnically-diverse-cities-with-52-of-its-population-having-a-first-language-that-is-not-english

 

4. Мюнхен, Германия – Мюнхен е силата на Германия и почти винаги е топ 5 на класацията на Mercer. 

4-munich-germany--munich-is-germanys-powerhouse-and-regularly-near-the-top-of-mercers-list-for-having-the-best-quality-of-life

 

3. Оукланд, Нова Зеландия – Градът е изграден около две пристанища и е известен с балансираната си икономика, грижата за околната си среда и високото ниво на лична безопасност.

3-auckland-new-zealand--the-city-is-based-around-two-large-harbours-and-nearly-tops-the-list-again-with-its-well-balanced-economy-idyllic-environment-and-high-levels-of-personal-safety

 

2. Цюрих, Швейцария – Градът е известен като икономически и културен център на Швейцария, който оглавява не само класацията на Mercer за най-добри места за живеене, но и други такива.

2-zurich-switzerland--the-city-is-known-as-the-countrys-economic-and-cultural-hub-which-regularly-tops-not-just-mercers-list-but-others-as-well-for-being-one-of-the-best-places-to-live-in-the-world

 

1. Виена, Австрия – Градът оглавява класацията за седми пореден път. Разположен на изток от Дунав, Виена е седмият най-голям град по население в Европейския съюз и е богат със своята вековна култура.

vienna

 

Източник: Business Insider

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top