fbpx
Начало » Любопитно » 11 съвета за атрактивно CV

11 съвета за атрактивно CV

  • netpro
  • 25 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за 11 съвета за атрактивно CV
CurriculumVitae

Когато кандидатствате за работа или стаж, CV-то е първия ви допир с потенциалния работодател. В него и в мотивационното писмо, ако такова се изисква, максимално кратко и ясно трябва да представите голям обем инфомация и то така, че да бъде и атрактивна за отсрещната страна… Трудна задача.

Така наречения европейски формат на автобиография не оставя кой знае колко възможности за креативност, там нещата са прости, кратки и ясни. В края обаче има няколко графи, които могат да ви подхлъзнат към излишни словоизлияния.

1.      Променяйте CV-то според областите, в които кандидатствате. Ако кандидатствате например за работа в магазин, избройте сродните позиции, на които сте били до сега. Тези, които не са пряко свързани с желаната позиция, по-добре махнете.

2.      Подберете добре снимката, която ще използвате. Немалко работодатели изобщо не четат CV-та на кандидати, чиято снимка им се е видяла неуместна. Не е задължително да използвате строга паспортна, можете да изрежете и от друга снимка, на която се харесвате. Важното е да не сте  големи очила, които покриват лицето, да нямате много и натруфени аксесоари (очила на главата, панделки в косата, голямо, биещо на очи колие) и да не сте с дреха с презрамки.

3.      Не посочвайте умения и компетенции, които всъщност не притежавате. Много хора не се свенят да поукрасят автобиографията си, но това всъщност е неетично. Ако човек с 10,15 или 20 години трудов стаж си позволи малка лъжа, то е не по-малко неприятно, но поне е по-малко видимо. Гръмките компетенции като например „умение да управлявам екип” в CV-то на човек в началото на кариерата си изглеждат съмнително.

4.      Спестете си умения и компетенции, които нямат нищо общо с желаната позиция. Ако ще работите в колцентър например, няма голямо значение, че можете да изработвате сватбени покани.

5.      Без излишна скромност! Не се притеснявайте да се похвалите, ако имате таланти, свързани с желаната позиция. Ако ще ставате барман или сервитьор, уменията да декорирате могат да помогнат да превърнете заведението в едно по-уютно място.

6.      Посочете точно какви езици владеете и на какво ниво. Посочете и какви документи притежавате и ги носете на интервюто.

7.      Ако се иска мотивационно писмо, пишете точно, ясно и кратко. Без дълги параграфи, използвайте кратки изречения и си спестете подмазването. Избройте своите постижения до тук и споменете някои от постиженията на компанията, които са ви направили специално впечатление. Използвайте конкретни факти, не общи фрази в духа на „искам да работя за вас, защото сте най-готината фирма на света”.

8.      Ако искат от вас данни като ръст, килограми и обиколки и не кандидатствате за стюардеса, модел или статист, моля преминете към следващата позиция- твърде вероятно е да станете жертва на дискриминация.

9.      Избягвайте да посочвате заплатата, която сте получавали до сега. От една страна, ако потенциалният работодател е готов да даде повече, но види по-малка сума в графата заплата от последната ви работа, той ще намали и тази, която предлага. От друга, обикновено заедно с документите за назначаване подписвате и декларация, че няма да коментирате възнаграждението си и посочването му е в разрез с нея.

10.  Преди да посочите желана сума, се информирайте за тенденциите в заплащането за длъжността,професионалната квалификация и трудовия стаж, които притежавате.

 

11.  Ако освен CV-то се изисква от вас като част от кандидатстването да попълните и въпросник, повтарящ информацията от автобиографията или съдържащ прекалено много лична информация, моля, преминете към следващата позиция. Причината отново са възможностите за дискриминация.

 

Автор: Евелина Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top