fbpx
Начало » България » 100 училища ще изпробват електронните дневници

100 училища ще изпробват електронните дневници

  • netpro
  • 30 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за 100 училища ще изпробват електронните дневници
Stamatov 29 11 16

Новите електронни дневници ще бъдат апробирани в 100 училища в страната. Това ще се случи най-рано през втория срок на настоящата учебна година, заяви зам.-министър Диян Стаматов по време на конференция за качествено образование, организирана от Българската асоциация на частните училища.

Дневниците ще са аналогични на хартиените, т.е. в тях ще се нанасят оценки, отсъствия, забележки и др. Идеята е педагогическите колективи постепенно да започнат да работят само с електронните варианти, посочи Стаматов и допълни, че  софтуеърът за тях ще се покрие от бюджета на министерството и ще влезе във всички училища в края на 2017 г. 

Първо ще тестваме тази онлайн система в 100 училища, за да видим кои функционалности са работещи и с кои учителите имат затруднения. Преди въвеждането на електронните дневници ще бъдат направени обучения на директорите и педагогическите колективи за работа с тях, каза зам.-министърът. Електронните дневници ще бъдат насочени и към родителите. Те ще позволяват оценките или отсъствията на децата да се виждат още от нанасянето им. 

На вчерашната конференция Диян Стаматов представи бъдещия проект на МОН за квалификация на 17 000 учители, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Предвижда се обученията да са изцяло онлайн като в момента министерството прави подбор на отделни обучители или колективи. Квалификационните курсове ще са на различни теми – предприемачество, идентифициране на агресия, приобщаващо образование и работа с деца със специални образователни потребности и др. 

По Национална програма за квалификация тази година обучения са преминали над 2000 учители. Очаква се още толкова да получат допълнителна квалификация и през 2017 г.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top