fbpx
Начало » България » 10 съвета за интериора на детската стая

10 съвета за интериора на детската стая

  • myotova
  • 18 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за 10 съвета за интериора на детската стая

 

 

Съвети от Яна Мечкарова, интериорен дизайнер в Кала дизайн студио ООД – Цялостни интериорни проекти: идейни скици, 3D визуализации, работни чертежи, количествена сметка, авторски надзор.

 

  1. Светлината

За комфортна работа добрата осветеност на работното място е от огромно значение. При учениците работата с лист и химикалка е задължителна. Най-добро е естественото осветление, което идва отпред и леко отляво, за да не осветява екраните, а при писане да се избегне засенчване от ръката. Полупрозрачни материи за щори или завеси осигуряват защита от силното слънце, но не намаляват осветеността в стаята.

  1. Работният плот

трябва да бъде на височина 72 см до 74 см и да е просторен. Препоръчително е  да бъде с минимална дълбочина 60 см. Колкото по-широк е плота, толкова по-щастливо е детето. Ще има място за повече отворени тетрадки, таблет, рисунки и т.н…

  1. Място за съхранение

на учебници, канцеларски пособия, бои, компютър, книги…и т.н можете да осигурите като предвидите контейнер на колела под плота. Когато не се ползва, може да бъде преместен лесно, за да направи по-просторно мястото за учене. Нека е снабден с поне 2 броя чекмеджета. Ако сложите 2 полици за папки и книги на стената над бюрото ще постигнете максимална компактност на зона „домашно училище“.

  1. Работният стол

не е за подценяване. Дългото стоене  пред компютъра е предпоставка за различни изкривявания на гръбнака и претоварване на определени групи мускули при неправилна стойка.

Осигурете ергономичен стол с подлакътници и опора за главата. Регулируемата основа и колелата са задължителни.

Поощрявайте седенето на медицинска топка, което осигурява т.нар. „динамично седене“ , което щади гърба и врата при продължителна работа.

  1. Отделете

зоната за учене, особено ако имате повече от едно дете. От изключителна важност за добрата работа на учениците е да се чувстват спокойни и да не ги смущават домашни звуци по време на занятие. Плъзгащи се врати или параван биха свършили добра работа. Ако децата седят едно до друго помислете поне за визуална преграда между тях.

  1. Цветовете

на всяко работно място са от значение, а когато говорим за деца става още по-важно. Избягвайте ярките цветове, защото те изморяват бързо зрението, а психиката се натоварва. Добри са пастелните тонове и ахроматичните, но не чисто бели. Бялото отразява максимално количество светлина и може да направи дразнещи т.нар. слънчеви зайчета. Нека акцент си останат тетрадката и екраните за обучение.

  1. Окабеляването

не е за подценяване. Отделете средства за професионален проект относно електро разпределението при бюрата на децата ви. Едно добре снабдено работно място има нужда от контакти за компютър, монитор, зарядно, принтер или тонколони, а също така и от интернет. Добре е мястото на тази композиция с 5 гнезда да е позициониран, така че да е лесно достъпна и с възможно най-късо разстояние до черната техника. Никой не обича плетеница от кабели под бюрото.

  1. Кислородът

в стаята и достъпът до свеж въздух е основна цел по ред причини. Ако бюрото е позиционирано далече от прозорците, можете да компенсирате с добра вентилация в помещението, йонизатор или много стайни растения. Но внимавайте, не всяко цвете е подходящо за целта!

  1. Алтернативните

места за работа са ценност в  домашния офис на нашите деца. Сложете барбарон, възглавница за под или люлка в близост до бюрото. Това ще бъде тяхната зона за отдих, и може би най-добрите им проекти ще бъдат замислени точно там….

  1. Любовта

е тази, която прави всяко място желано и полезно за човека. Всеки жест и грижа се усеща и умножава чувството за комфорт стократно.

 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top