fbpx
Начало » Бакалавър » 10 от най-старите университети в света

10 от най-старите университети в света

  • bobi
  • 17 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за 10 от най-старите университети в света

Много от най-античните университети в света са запазили популярността и престижа си и до днес, съчетавайки дългогодишни традиции с модерни методи на преподаване. Представяме ви някои от най-старите университети в света, които днес имат силно присъствие в международните класации като QS World University Rankings.

1. University of Bologna, Италия

Основан през: 1088г.

Болонският университет носи титлата на най-стария университет в света, който от създаването си през 1088г. не е прекъсвал дейност. Днес предлага специалности във всички нива на обучение. В него учат около 85,000 студенти, 50,000 от които са в бакалавърски програми. Университетът заема 180-мо място в света в последната класация на QS за 2019 година.

  1. University of Oxford, Великобритания

Основан през: 1096-1167г.

Оксфордският университет е един от най-уважаваните в света. Сред завършилите го са редица известни имена в областта на науката и откритията. Точната година на основаването му е малко неясна, но най-ранни данни за преподаване датират от 1096 година. Понастоящем Оксфорд заема пето място в света.

  1. University of Salamanca, Испания

Основан през: 1134г.

University of Salamanca датира от 1134г. и е най-старото испанско висше училище. Разположен западно от Мадрид, университетът заема между 500 и 600 място в света и в него учат над 30,000 студенти в 9 факултета.

  1. University of Paris, Франция

Основан през: 1160-1250г.

Основан между 1160 и 1250 година във френската столица, Парижкият университет е един от първите университети в Европа, чиято дейност е била временно прекратена по време на Френската революция. Днес университетът е разделен на 13 независими институции, от които най-висока позиция заема Sorbonne University (75-то място в света).

  1. University of Cambridge, Великобритания

Основан през: 1209г.

Основан през 1209година от група учени, напуснали Оксфорд поради политически причини, Кеймбридж днес заема шесто място в света. Съперничеството на двата университета продължава и до днес. В Кеймбридж учат близо 22,000 студенти, от които 4,100 са извън ЕС.

  1. University of Padua, Италия

Основан през: 1222г.

Университетът в Падуа е един от многото средновековни университети в Италия, които все още оперират. Днес институцията заема 249-то място в света и е известна с научната си дейност в областта на астрономията, правото, медицината и философията. Там учат около 62,000 студенти. През 1545г. университетът основава Ботаническата градина в Падуа, една от най-старите градини в света.

  1. University of Naples Federico II, Италия

Основан през: 1224г.

Основан от един от императорите на Римската империя, университетът се намира в Неапол, третият по големина град в Италия и един от най-античните градове в света. Университетът заема 472-ро място и предлага разнообразие от програми на студентите си, които са около 100,000 на брой.

  1. University of Siena, Италия

Основан през: 1240г.

Разположен в малкия град Сиена в района на Тоскана, университетът е един от най-старите в Европа и света, който днес има силно международно присъствие. Броят студенти надвишава 20,000. Кампусът на университета представлява половината от населението на градчето.

  1. University of Coimbra, Португалия

Основан през: 1290г.

Първоначално основан в португалската столица през 1290г., университетът бива преместен няколко пъти, докато накрая не се установява в града Коимбра, третият по големина урбанистичен център в Португалия. Университетът заема 407-мо място в света и в него учат над 24,000 студенти. За няколко десетилетия през 18. век той е бил единственият работещ университет в Португалия. През 2013г. институцията е добавена към списъка на Юнеско заради историческите си сгради, културни традиции и спиращи дъха гледки. 

  1. Al-Azhar University, Египет

Основан през: 970г.

Въпреки че получава официален статут на университет чак през 1961 година, Al-Azhar University заслужава да бъде споменат в списъка. Основан в Кайро, Египет, „Ал-Азхар“ е най-старият университет в света след университета „Ал-Карауин“ в Мароко и е известен като най-престижния университет в сунитския ислямски свят. Той е и единственият оцелял модерен университет със светски предмети в учебната програма. В наши дни той е главният център на арабската литература и ислямския свят. През 1961 година са били добавени нови нерелигиозни предмети в учебната програма. Днес се предлагат програми в областта на бизнеса, икономиката, науките, медицината и инженерството.

Материал на Милена Узунова

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top