fbpx
Начало » Бакалавър » 10 от най-достъпните образователни дестинации в света

10 от най-достъпните образователни дестинации в света

  • bobi
  • 02 авг. 2018
  •  Коментарите са изключени за 10 от най-достъпните образователни дестинации в света
  1. Скандинавски държави

Норвегия, Дания и Швеция се славят с безплатното си образование във всички държавни университети, с изключение на няколко специализирани програми. Скандинавските държави в Европа са познати с високото качество на живота там и смайващата природа. Голямо предимство са и програмите на английски във всички нива на обучение. Следването там обаче идва с цената на висок стандарт и разходи за живот – от порядъка на 15,000 евро на година.

  1. Тайван

Пренасяме се в Азия, където Тайван е друга достъпна образователна дестинация. Водещият университет National Taiwan University, който заема 72-ро място в последното издание на класацията QS World University Rankings® 2019, има такси в порядъка на 2-3,000 евро на година за бакалавърски програми.  В страната ще намерите над 120 програми на английски език в над 40 университета. Тайван предлага и висок стандарт на живот със сравнително ниски разходи – за настаняване студентите се нуждаят средно от 2,500 евро на година.

  1. Германия

Германия е един от най-предпочитаните избори от кандидат-студентите и не е трудно да разберем защо – престижни университети, ниски разходи и качествен живот. Държавните университети не изискват такси за обучение или имат ниски такива (в повечето случаи административни). За покриване на разходите по живот студентите се нуждаят средно от около 8,000 евро на година, но сумата варира според града. Освен на немски се предлагат програми и на френски език, но предимно на ниво магистър.

  1. Франция

Таксите за обучение във Франция са еднакви за местните и международните студенти. За академичната 2019/2010 година те са следните: 170 евро за бакалавърски (licence) програми, 243 евро за магистърски и 380 евро за докторски програми. Таксите са значително по-високи в селективните висши училища, наречени grandes écoles. Животът е най-скъп в столицата Париж, но това е и един от най-хубавите градове за студенти според международните класации. Ако не говорите френски, имате възможности за обучение и на английски език, но повечето са на ниво магистър и доктор.

  1. Мексико

Мексико е една от най-посещаваните дестинации в Латинска Америка и има какво да предложи на международните студенти. Таксите за обучение варират, като в частните университети са по-високи. Средно са около 5,500 евро на година за бакалавърски програми в столицата. Разходите за живот също са сравнително ниски – около 8,000 евро на година. Макар основният език на преподаване да е испански, мексиканските университети предлагат все повече програми на английски, за да привлекат чуждестранни студенти.

  1. Индия

Връщаме се в Азия за следващата страна от списъка. Индия е страхотен избор за студенти, които искат да комбинират ниски разходи с културно разнообразие. В магистърските програми ще намерите разнообразие от опции на английски език, а разходите за живот са много ниски – билетът за градския транспорт е около 20 цента. Таксите за обучение са различни в различните университети, но най-общо са в порядъка на 7,000 евро на година. За живот пък са необходими средно 3,500 евро годишно.

  1. Аржентина

Втората по големина държава в Южна Америка – Аржентина, изпъква с разнообразната си природа и привлича студенти, търсещи приключения. Страната се счита и за една от най-безопасните в региона. Много от програмите в държавните университети са безплатни, а тези в частните са в порядъка на 4-5,000 евро на година. Разходите за живот се равняват на около 4,000 евро на година, като настаняването на месец е около едва 250 евро.

  1. Полша

Полша също е достъпна образователна дестинация в Европа, която предлага висококачествено образование и дългогодишна история. Ако знаете полски, може да учите напълно безплатно. Съществуват и множество програми на английски език, които са с такси от около 2,000 до 3,000 евро на година. Разходите за живот също не са високи – около 6,600 евро. Столицата Варшава се класира сред 20-те най-достъпни студентски градове според международната класация на QS.

  1. Малайзия

Малайзия е една от най-евтините държави за живот в чужбина. Столицата Куала Лумпур е на първо място сред най-достъпните градове за студенти през 2016 година, като 3,000 евро на година са достатъчни за комфортен живот в Малайзия. Таксите за обучение са също в порядъка на 3,000 евро на година, но и има и по-евтини програми. В Малайзия се намират и няколко международни факултета на университети като британския University of Nottingham и австралийския Monash University, които предлагат възможността за получаване на диплома на по-ниска цена.

  1. Южна Африка

Завършваме списъка с Южна Африка, позната с нейната природна красота и културно разнообразие. Страната е още един чудесен избор за студенти с желание за приключения навън. Таксите за обучение в най-високо класирания университет в Кейп Таун са около 5,000 евро на година за бакалавърски програми. Около 8,000 евро пък ще са необходими за покриване на разходите за живот.

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top