fbpx
Начало » Бакалавър » 10% ръст на български студенти в Холандия от тази есен отчита международното изложение Световно образование

10% ръст на български студенти в Холандия от тази есен отчита международното изложение Световно образование

  • netpro
  • 04 авг. 2016
  •  Коментарите са изключени за 10% ръст на български студенти в Холандия от тази есен отчита международното изложение Световно образование
thumb 580x435 9635

С 10% се е увеличил броят на българските първокурсници в Холандия от тази есен по данни на международният проект Световно образование. Очакванията са към страната на лалетата да отпътуват над 550 българчета, които ще се обучават в 28 холандски университета, по данни на консултантите от компанията за образование в чужбина „Интеграл“ – координатор на проекта.

 Първите над 220 български първокурсника, приети да учат в Холандия и Дания се събраха на финална среща в София, месец преди отпътуването си от страната. Срещата за ориентация се организира в рамките на международния проект „Световно образование“ и събира бъдещите колеги по университети с цел те да се запознаят още преди отпътуването.По данни на Световно образование очакванията са за двете държави да отпътуват около 850 първокурсника.

„Като причина за ръста на студенти в Холандия отчитаме новата политика за финансиране на студентите в Холандия, която бе въведена от миналата година за чуждестранните студенти от ЕС“, съобщи Светлан Данев, управител на Интеграл и координатор на проекта Световно образование.

Той уточнява, че от миналата есен българите в Холандия могат да получават допълнително финансиране от холандски студентски фондове, което достига до 1016 евро на месец. Част от сумата се оформя както досега – като заем, а друга ще бъде отпускана безвъзмездно. Друг финансов стимул е кредитирането на таксите за обучение в размер на 1951 евро годишно, под формата на  заем, който се изплаща 2 години след завършването. Холандското правителство поема значителна част от лихвата, което прави заема изключително изгоден.

Лек спад в рамките до 5% се отчита за другата популярна образователна дестинация – Дания, където се очаква да пътуват около 150 български студента. Причината е в намалената бройка за прием, отпадането на някои специалности от учебните програми на английски и завишените изисквани за прием, като хорариум от часове, минимален успех и езикова подготовка. Целта на новите завишени изисквания е да засили конкуренцията в страната, предвид безплатното образование, което тя предоставя за студенти от ЕС.  

Сред предпочитаните от българите специалности в двете държави са международен бизнес и мениджмънт, информационни и комуникационни технологии, маркетинг, европейско право, хотелиерски мениджмънт, икономика и бизнес, туризъм и мултимедия дизайн и комуникации.

Българи ще се обучават в 28 холандски университета като най-предпочитания е университетът Грьонинген, който е първи в класацията на университетите в страната и в топ 100 на международната класация на университетите в света. Следват учебните заведения университет Еразмус Ротердам, Университета за приложни науки в Грьонинген и Университетът в Хага.

Предпочитан университет в Дания е VIA university, следван от Университета на Северна Дания и бизнес академията Архус. Българи ще се обучават в общо 13 датски университета.

 

Сред първокурсниците за двете държави тази есен най-много са възпитаниците на Втора английска гимназия в София, Националната търговско банкова гимназия, Математическата гимназия в Русе, Софийската математическа гимназия, Френската гимназия в София и Първа английска гимназия – София. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top