fbpx
Начало » Любопитно » 10 празнични заповеди

10 празнични заповеди

  • netpro
  • 23 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за 10 празнични заповеди
praznici

Ето че и последният работен ден е към края си. Вече всички сме на празнична вълна, чакаме кой Дядо Коледа, кой Дядо Мраз, кой и двамата- според възрастта и нагласите. Но най-вече очакваме да прекараме едни приятни дни със семейство, роднини и приятели. Въпреки всичко обаче искам да ви напомня няколко неща, които да свтват в главите ви като червени лампички, за да не развалите хубавите моменти.

1.      Не се напивайте

Знам, че звучи малко глупаво- нали за това са празниците- да се съберем на маса, да пийнем първо ракия, после вино и накрая ликьор с десерта… и така от маса на маса, от Бъдни вечер на Коледа, през Стефановден до Нова година, край няма. Пийте, но с мярка и с много вода вместо сладки и газирани безалкохолни. Не за друго, а за да помните всички прекрасни мигове с близките си хора, а и да не ви боли главата много-много.

2.      Не преяждайте

И пак- от маса на маса, от повод на повод, вкусна храна в огромни количества и след празниците един-два размера по-големи панталони. Това обаче не е най-страшното- работата и забързаното ежедневие ще ви помогнат да свалите каченото. Проблемът е, че ще ви е тежко, лошо и некомфортно. А празниците са, за да се чувстваме добре, нали?

3.      Не пренебрегвайте никого

Вижте се с колкото се може повече хора- приятели, роднини, познати… някои от тях са се прибрали у дома за малко и следващата ви възможност да си поговорите може да е чак следващата година по Коледа. Дори и да не можете да отделите много време, едно кафе „за доброто старо време“ ще се отрази добре и на двете страни.

4.      Не прекалявайте с пиротехниката

Целта е да се забавляваме. Факт е, че фойерверките носят много празнично настроение, но част от тях могат да бъдет и опасни. Не купувайте пиратки или други подобни, които се палят в ръцете ви и се хвърлят после- не са здравословни за пръстите ви, особено, ако в 12 на Нова година вече сте и на градус.

5.      Не оставяйте пазаруването за последния момент

Препълнени супермаркети и магазини за подаръци, изчерпани стоки, загубено време в обикаляне, неработещи по самите празници магазини… Вярвам, че вкъщи всички имате хладилници- моля, използвайте ги по предназначение, за да не помрачавате празничните си дни.

6.      Внимавайте с готовата храна

Традиционните за българската трапеза за Бъдни вечер и Коледа ястия вече се предлагат и готови. Ако сте решили да заложите на този вариант, купувайте само от места, на които наистина познавате кухнята (а по възможност и готвача лично). Причината е, че поради големия очакван наплив, производителите може да се „изхитрят“ и да използват продукти с кратък срок на годност, за да разчистят хладилниците си. Не е нужно да обяснявам до какво може да доведе това. А и все пак- домашната храна е най-доброто, което можете да направите.

7.      Ако имате къде, празнувайте Нова година „на домашно“

Така контролът ще е във вашите ръце и ще сте с познати. Отпадат много рискове, като например този да ви оберат, да ви развалят настроението с музика, която не харесвате, да очаквате едно ястие, а да ви бъде сервирано друго… не е нужно да изброявам повече. А и е много забавно да приготвяте заедно храната в нечия кухня.

8.      В никакъв случай не шофирайте, след като сте употребили алкохол!

Не казвам в нетрезво състояние- умишлено. Всеки има различен праг на поносимост и често хората си мислят, че една бира или една чаша вино не са повод да стигнет от точка А до точка B без скъпоценния си автомобил. Но мисля, че животът все пак е по-скъпоценен.

9.      Посетете поне едно културно събитие

Концерт, оперета, театрална постановка- избор има, голям. А всички те през декември са с празнична тематика и красиви, пищни костюми, които допринасят за настроението. Със сигурност ще е приятно преживяване.

10.  Не се ядосвайте.

Знам, че е тривиално, но има много неща, които могат да се объркат и да ви ядосат. В крайна сметка важното е да сте с близките си хора, останалото са бели кахъри.

 

Весели празници!

Материал на Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top