fbpx
Начало » Любопитно » 10 плюса от доброволчеството (докато си студент!)

10 плюса от доброволчеството (докато си студент!)

  • netpro
  • 16 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за 10 плюса от доброволчеството (докато си студент!)
dobrovolci

Докато си студент е важно уточнение. По простата причина, че, по мое мнение, когато завършиш образованието си не можеш да си позволиш да губиш време и пари, колкото и грубо да звучи това.

1.      Изглежда добре в CV-то. Повечето работодатели се впечатляват от идеята да наемат на работа млад човек, който е отделил една година от живота си, за да помага.

2.      Ще се научиш да оценяваш труда си. Макар и по трудния начин- да работиш много, да имаш морално и емоционално удовлетворение, но не и достатъчен финансов стимул ще те научи да имаш реалистично отношение към парите по-късно в професията, каквато и да е тя.

3.      Ще пътуваш почти безплатно. Доброволческите програми поемат или цялата сума за път, или много голяма част от нея. Така че ще можеш да видиш интересни места, за които по принцип се изисква доста сериозна сума.

4.      Ще закалиш психиката си. Някои от доброволческите програми включват работа с деца и младежи с увреждания, помощ в домове за деца в неравностойно положение или възрастни хора, а това е сериозно изпитание, особено за неподготвен човек. Разбира се, можеш да избереш и някоя по-лека, която включва например работа в земеделието.

5.      Ще излезеш от „зоната си на комфорт“. Средата, хората, жилището, кухнята… всичко е различно. Попадаш в нова обстановка, запознаваш се с други младежи от други държави, опитваш странна храна, дори може да се запознаеш и с нови биологични видове, ако доброволческата програма включва пътуване до екзотична страна.

6.      Ще научиш още един език. Повечето доброволчески програми включват и безплатно езиково обучение.

7.      Ще се научиш да се изправяш срещу трудности. И то не малки. Като се започне от езиковата бариера докато свикнеш да се разбираш с местните, особено ако избереш програма в по-малка и отдалечена страна, и се стигне до моментите, в които си задаваш въпроса „Какво, в крайна сметка, правя аз тук? Дали не сгреших?“

8.      Ще придобиеш умения, които могат да ти бъдат полезни в живота и в работата. Доброволческите програми обикновено са социално ориентирани. По време на програмата минаваш през различни обучения, които, в по-голяма си част, възпитават знания, оставащи за цял живот, като прекрасен пример са уменията за медицинска помощ при спешни състояния, както и тези за презентиране пред публика. Е, разбира се, ще има и такива, които ще ти свършат работа само в контекста на програмата (като умения, свързани със земеделието например).

9.      Ще свикнеш да бъдеш част от екип. По една или друга причина, съвременните работодатели държат много на работата в екип. Връщайки се от доброволческата програма ще бъдеш готов за това.

10.  Ще се пребориш веднъж завинаги с предразсъдъците. Ще ти се наложи да работиш с хора от маргинализирани групи, което, няма да се лъжем, не е особено приятно. Но ще имаш впечатления за другата страна на медала от първо лице, единствено число и това, убедена съм, ще промени начина, по който гледаш на нещата. Не казвам, че ще започнеш да харесваш всички, твърдя само, че ще видиш реалността от всички страни.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top