fbpx
Начало » Любопитно » 10 отличителни черти на японската образователна система

10 отличителни черти на японската образователна система

  • bobi
  • 21 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за 10 отличителни черти на японската образователна система

Японците са известни със своята интелигентност, крепко здраве, вежливост и благоденствие. Но защо тази нация е толкова уникална и различна от останалата част на света? Е, определено всичко започва още в училище: тяхната образователна система много се различава от нашата и създава едни умни, разсъдливи и достойни бъдещи поколения.
Възпитанието преди знанието

В японските училища учениците не се явяват на изпити преди да стигнат четвърти клас /10 години/. Те правят само малки тестове. Смята се, че целта на първите 3 години в училище е не да оценява знанията и уменията на детето да учи, а да го възпитат и да развият характера му. Учителите учат децата да уважават другите хора и да бъдат нежни с животните и природата. Те също така се учат да бъдат щедри, състрадателни и съпричастни. Освен тези неща, децата се учат на качества като твърдост на характера, самоконтрол и справедливост.
Училищната година започва на 1 април

Въпреки че академичната година в повечето училища и университети по света започва през септември или октомври, в Япония месец април бележи началото на академичния и бизнес календара. Първият училищен ден обикновено съвпада с едно от най-красивите природни чудеса – цъфтежа на черешовите дръвчета. Академичната година е разделена на 3 триместъра: 1 април – 20 юли; 1септември – 26 декември; 7 януари – 25 март. Японските ученици имат 6-седмична лятна ваканция. Те също така имат и две двуседмични ваканции през зимата и пролетта.
Повечето японски училища не наемат санитари и пазачи – учениците почистват сами училището си

В японските училища учениците трябва да си чистят сами класните стаи, лавките и дори тоалетните. Докато чистят, учениците се разделят на малки групички, на които се поставят задачи за цялата година. Японската образователна система вярва, че по този начин учениците се научават да чистят след себе си, да работят в екип и да си помагат. Освен това прекарвайки времето си в чистене, децата се научават да уважават труда си и труда на другите.
Обядът е по стандартизирано меню и децата ядат в класните стаи

Японците правят всичко по силите си, за да са сигурни, че децата се хранят здравословно и балансирано. В държавните начални училища и гимназии обядът се приготвя по стандартизирано меню, разработено от квалифицирани готвачи и диетолози. Всички ученици се хранят в класните си стаи заедно с учителите. Това помага за изграждането на позитивни отношения между учениците и учителите.
Следучилищните занимални са много популярни в Япония

За да влязат в добри гимназии, повечето японски ученици ходят в подготвителни училища или се занимават с извънучилищни дейности и работилници. Часовете в тези училища се състоят вечер. Прибиращите се късно вечер малки групи ученици са нещо често срещано в Япония. Японският училищен ден трае 8 часа, но освен това учениците учат дори през ваканциите и уикендите. Затова не е учудващо, че децата в тази страна рядко повтарят класовете.
Освен традиционните предмети, японските ученици учат японска калиграфия и поезия

Японската калиграфия или още Шодо, включва изписване на йероглифи с четка върху оризова хартия. За японците Шодо е истинско изкуство и е не по-малко известно от традиционното рисуване. Хайку, от друга страна, е вид поезия, която използва прости изрази за предаване на дълбоки чувства на читателя. И двата предмета са израз на уважение към японската култура и вековните й традиции.
Почти всички японски ученици носят униформи

Почти всички гимназии изискват от своите възпитаници да носят училищни униформи. Въпреки че някои училища си имат собствен стил, традиционната японска униформа се състои от костюм във военен стил за момчетата и моряшки стил за момичетата. Целта на униформите е да премахне социалните различия между учениците и да създаде впечатление за работна среда. Освен всичко останало, униформите приобщават учениците и ги карат да се чувстват едно цяло.
99.99% от японските деца ходят на училище

Почти всеки от нас е бягал поне веднъж от училище. Но японските деца са различни – те не пропускат часове, нито закъсняват за училище. 91% от японските ученици твърдят, че никога не игнорират онова, което им преподава учителят. Ако съществуваше такава статистика за нашата страна, то тя щеше да е плачевна.
Бъдещето на учениците се решава след един единствен тест

В края на гимназията японските ученици трябва да положат един много важен изпит, който е решаващ за тяхното бъдеще. Ученикът може да избере само един колеж, в който иска да отиде, а влизането в него става чрез набирането на определен брой точки. Ако ученикът не успее да постигне този резултат, той просто не влиза в колеж. Съревнованието е много голямо – само около 76% от завършилите продължават образованието си след гимназията. Периодът на подготовката за влизане във висше учебно заведение не случайно се нарича „изпитен ад“.
Колежанските години се смятат за „празник“ в живота на човек

След като са преминали през „изпитния ад“, японските ученици обикновено си взимат малко почивка. В Япония колежът се смята за най-хубавите години от живота на човек. Понякога японците дори наричат този период „ваканция“ преди работа.

Източник: https://lifestyle.framar.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top