fbpx
Начало » Любопитно » 10 книги, които носят различно послание всеки път, когато ги прочетете

10 книги, които носят различно послание всеки път, когато ги прочетете

  • netpro
  • 15 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за 10 книги, които носят различно послание всеки път, когато ги прочетете
knigi

Има книги, които сякаш ни шепнат да ги отворим, не само по веднъж, а и по още два, три, пет… пъти. Всяко препрочитане обаче крие в себе си още нещо, което предишния път не сме видели, което не сме осмислили, забелязали или тогава още е било далече от нас. Предлагам ви моите 10 заглавия, които, досега, съм чела поне 3 пъти, а мисля, че ще има и още по минимум толкова.

1.      Кръстникът

Наред с факта, че това е историята на един клан от мафията, в тази книга можете да откриете и много за човешките отношения, за начините, по които работят семейството и обществото, за това как се променят приоритетите, когато годините минават…

2.      Граф Монте Кристо

Роман за деца и юноши? Донякъде, може би. Четиво, което се отнася най-вече до човешките принципи и показва къде е мястото на надеждата в живота мисля, че е по-точното определение.

3.      Хана

Тъй като заглавието не е известно- става дума за началото на козметичната индустрия такава, каквато я познаваме днес. Книгата не е изцяло биографична, факт е, че има и част историческа истина, но тя е четиво за моментите, в които ви липсват смелост и търпение, както и за тези, в които ви трябва пример за истинско, здраво приятелство, устояващо на годините и разстоянията.

4.      Гръцко кафе

Още едно неизвестно заглавие, съвсем ново- на пазара е от края на януари 2015, но е сред най-успешните съвременни български книги. Авторката разказва за това как балканите, макар и разделени условно от граници, са всъщност една обща, колоритна душевност. Отворете книгата не само ако ви е интересна тази теория, а и ако сте в „задънена улица“ и не знаете на къде да продължите или ако си мислите, че можете да кажете „никога…“ и животът няма да ви поднесе изненада веднага щом приключите изречението си.

5.      Птиците умират сами

Зад красивата, но обречена любов, се крият още много пластове: вътрешните борби, женската роля в живота- не социалната, а духовната, която не се променя с времето, приказката за славея, умиращ с песен… има ли нужда от повече?

6.      Портретът на Дориан Грей

Уж класическа история за сделките с нечисти сили, но дали аспектите на договора са същите всеки път? Дали с увеличаването на годините няма да сте все по-съгласни с героя на Оскар Уайлд?

7.      Граф Дракула

Отново по темата за вечния живот- колкото и да е съблазнителен той като идея, дали наистина безсмъртието е нещо, към което да се стремим?

8.      Нежна е нощта

Освен историята за любовта между лекар и пациентка, която е често срещан сюжет в книгите, тук става дума и за понятието „нормалност“ – за значението му, за границите и за това дали то наистина съществува. И, разбира се, за моментите, в които се чудите дали влизате в разбиранията за „нормален“ човек.

9.      Звездите над нас

Заглавие на Сидни Шелдън, различно от криминалето и трилъра, в които го познаваме. Една на пръв поглед романтична история с класически хепиенд, която обаче съдържа в себе си посланието за цената на успеха, за новото начало, за различията между хората и за това колко те пречат или, напротив, скрепяват една връзка.

10.  Лий Чайлд

Изненадани ли сте, че виждате име на автор, а не конкретно заглавие? Не можах да избера кое от неговите да посоча, защото съм препрочитала много от тях, затова ще ви дам посланието, което ги обединява: съществуват хора, които не могат да се установят на едно място. Четете Лий Чайлд не само когато имате нужда да си размърдате мозъците с разкриването на сложно престъпление, вземете негово заглавие всеки път, когато не сте сигурни, че искате да се установите някъде за цял живот, но ви тревожи общественото мнение по въпроса. Джак Ричър ще ви докаже, че се живее много добре на път.

Книгите растат и остаряват заедно с нас. Не си мислете, че ако на 12 или 15 една книга не ви е допаднала, тя ще продължава да ви е толкова не приятна и на 30 или 35. Опитвайте. И, най-важното, четете- клише е, но е истинска гимнастика за мозъка и определено се отразява на богатството на речника.

Материал на Ева Дончева

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top