fbpx
Начало » Любопитно » Университетите Станфорд и МИТ ще правят интелигентни коли заедно с Toyota

Университетите Станфорд и МИТ ще правят интелигентни коли заедно с Toyota

  • netpro
  • 08 сеп. 2015
  •  Коментарите са изключени за Университетите Станфорд и МИТ ще правят интелигентни коли заедно с Toyota
technology

Японският автомобилен гигант Toyota обяви старта на ново партньорство с някои от най-големите американски университети, чиято цел е създаването не на самоуправляващи се, а на интелигентни коли.

Проектът на стойност 50 милиона долара ще се развива съвместно с университета Станфорд и Масачузетския технологичен институт, а негов ръководител ще бъде Гил Прат, който е бивш служител на Агенцията за напреднали развойни проекти в отбраната към Пентагона. 

Целта на Toyota не е да премахне човешкия елемент в автомобилния транспорт, а да направи шофьорите по-добри, тъй като повечето инциденти се дължат именно на човешки грешки.

За целта компанията ще разработи изкуствен интелект за наблюдение и помощ на хората, вместо изкуствения интелект просто да поеме управлението. Подобни технологии, но в по-начален стадий, вече се срещат в някои автомобили и сред тях влизат системи за предупреждение, за промяна на траекторията на движение, за следене на вниманието на водачите и др.

Според Toyota, един ден тези системи ще могат автоматично да поправят човешки грешки като заспиване зад волана, когато изкуственият интелект ще поеме управлението и ще отбие, докато вниманието на водача се възстанови.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top