fbpx
Начало » България » Трима българи са сред 30-те най влиятелни личности под 30 години в Европа

Трима българи са сред 30-те най влиятелни личности под 30 години в Европа

  • netpro
  • 22 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Трима българи са сред 30-те най влиятелни личности под 30 години в Европа
bulgaria-flag

Четирима българи влязоха в класацията на Forbes за най-влиятелните европейци под 30 години.

За пръв път списанието прави списък на 300 млади хора, които имат особено влияние върху развитието на Европа в десет области: политика, наука и здравеопазване, финанси, социално предприемачество, технологии, медии, търговия и електронни магазини, изкуство, индустрия и шоу-бизнес.

Българите, които влизат в класацията, са успели да направят пробив в секторите „социално предприемачество“ и „политика“. 

В първата категория влиза 26-годишната Екатерина Карабашева, създател на мобилното приложение Jourvie в помощ на пациентите, страдащи от анорексия. Самата Екатерина е успяла да се възстанови от тежкото заболяване. Jourvie предлага различни установени лечебни практики като хранителни дневници и мотивационни стратегии, които могат да се ползват в процеса на възстановяване на нормалния хранителен режим. От пускането си на пазара през 2015 г. приложението е изтеглено над 10.5 хил. пъти и има около 1500 активни потребители.

29-годишният Христо Тенчев е вторият българин в тази категория. Той е съосновател на Софтуерния университет в София – безплатен образователен център, през който вече са преминали над 33 000 студенти по IT и предприемачество. Едва на 18-годишна възраст Тенчев е и сред основателите на компанията за видеоигри XS Software, която има годишни приходи от над 5 млн. евро.

Двама евродепутати от ГЕРБ от България също влизат в класацията на Forbes – 30 under 30 Europe. Това са Ева Паунова (29 г.) и Андрей Новаков (27 г.)

Ева Паунова е намерила място в списъка на Forbes заради усилията си в полза на предприемачеството, малките и средни фирми и образованието Преди месеци тя получи и наградата на ЕП за „най-добър новодошъл евродепутат“.

Андрей Новаков е най-младият член на Европейския парламент и съпредседател на Комисията за устойчиво развитие в парламентарната асамблея на Европа и Латинска Америка. Forbes са отбелязали активността му в политиките за регионално развитие, Европейския фонд за стратегически инвестиции, младежката заетост, както и бюджетния контрол на ниво ЕС.

Източници: Капитал, webcafe.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top