fbpx
Начало » България » Спират социалните помощи за година, ако детето не е в клас 5 учебни часа

Спират социалните помощи за година, ако детето не е в клас 5 учебни часа

  • bobi
  • 20 мар. 2019
  •  Коментарите са изключени за Спират социалните помощи за година, ако детето не е в клас 5 учебни часа

Спират за една година социалните помощи на семействата, чиито деца отсъстват от училище. Това ще стане с промени в Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи. Мярката съществува и сега, но помощта се спира само за месец.

„Това е малка стъпка, но е важна, защото тя подсилва това, което в момента. Сега се спират за един месец и след това се възстановяват. Рестрикциите трябва да бъдат много по-сериозни за хората, които изпълняват ролята на родители, но не осигуряват децата си в училище“, коментира директорът на столичното 119-то училище „Академик Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов в „Денят ON AIR“.

Според председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева това е половинчата мярка. Тя е на мнение, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за хората, които не изпращат децата си на училище и да се спират всички социални помощи – за отопление, осветление, от бюрата по труда и детските надбавки. По думите ѝ за да работи по-добре системата, трябва да се създадат и по-благоприятни условия на труд за учителите.

„Учителят трябва да има помощник. Това не струва много пари за държавата. Ние даваме много повече за потушаване на насилие и агресия“, коментира Янка Такева.

Според Диян Стаматов един от най-големите проблеми в нашето образование е справянето с агресията.

„Мога да дам пример с училището, което ръководя. Дейностите, които правим в училище, са насочени към включването на всички ученици в максимално много активности. Основната цел е тяхното внимание да бъде погълнато от нещо положително, за да осъществяват ефективна комуникация. Вторият важен лост са превантивните дейности, свързани с назначаването на добри и добре платени психолози и педагогически съветници“, коментира директорът на училище „Академик Михаил Арнаудов“.

Според Янка Такева всичко, което ни заобикаля, определя модела за подражание на учениците и това също е проблем.

Източник: https://www.bgonair.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top