fbpx
Начало » Бакалавър » Професия: Сладкар-Декоратор с Анна Савенко

Професия: Сладкар-Декоратор с Анна Савенко

  • bobi
  • 27 ян. 2023
  •  Коментарите са изключени за Професия: Сладкар-Декоратор с Анна Савенко

Анна Савенко, сладкар-декоратор и собственик на Цукерня Савенко

Къде и какво си следвала? По какви начини образованието ти помага в сегашната кариера?

Аз съм от град Лвов, Украйна. Там съм завършила средното си образование, след което и висше в Полиграфичен институт, специалност художник-оформител на печатна продукция. Много години след завършването си, когато започнах да декорирам торти, разбрах колко полза има моето образование дори и в тази професия. Все пак умението да рисуваш, да усещаш композицията на предметите на плоско или в обемно пространство, да използваш различни шрифтове и художествени средства за работа – всичко това е благодарение на образованието ми.

А с какво се занимаваше, преди да станеш сладкар-декоратор?

Поради стечение на семейни обстоятелства се озовах в България веднага след завършването на висшето си образование. Още по време на следването си участвах като любител фризьор в авангардни модни ревюта. По онова време – началото на 90-те на 20-ти век – всичко авангардно беше в началото на развитието си и тепърва излизаше от графа „забранено“. Затова всяка подобна дейност беше интересна и различна от сивото „обикновено“. Така, пристигайки в България, фризьорството стана първата дейност, с която се захванах. Разбира се, преминах през няколко професионални обучения и постоянно повишаване на квалификацията, което е движещ момент във всяка една професия!

Откъде тръгва интересът ти към десертите и украсяването им?

Това стана благодарение на децата ми. Когато дъщеря ми навършваше 10 години, исках да направя за нея много специална торта с детайли, които бяха интересни за нея в този момент. Нещо различно от традиционните украси и като цвят, и като стил. Но не можах да осъществя никъде такава поръчка и тъй като не оставаше много време за търсене на изпълнител, реших, че се налага да се опитам сама. Така след детайлно изучаване на техниките, различните материали и възможностите им направих първата торта в своя живот. След нея последва втора, понеже точно след месец и второто ми дете имаше рожден ден. Междувременно интересът ми към декорирането толкова се засили, че само търсех поводи, за които да приготвям торти. Така за кратък период всяка една колежка и приятелка се сдоби със собствена торта.

В кой момент реши, че би било добра идея да превърнеш хобито си в бизнес?

Постепенно желаещите за торти се увеличаваха, защото уменията ми се подобряваха. Вече не ми стигаше и само да украсявам. Когато придобих увереност в декорирането, започнах да разнообразявам и откъм пълнежите. Стана ясно, че вече няма как да действам в домашни условия, но дори не предполагах, че ще започна бизнес. Мислех само да си направя ателие или работилница, за да се занимавам с торти извън дома.

Кои бяха най-големите и неочаквани предизвикателства, пред които се изправи, преди да отвориш своята собствена сладкарница?

Както вече споменах, моята цел беше да си създам ателие, където да правя торти и евентуално да организирам курсове за техники на декориране. Харесах си местенце и се задействах с регистрацията на помещението. Неочаквано за мен се оказа, че за да стане това помещение ателие, трябваше да се направи много сериозна промяна в предназначението му, което означаваше доста голямо финансово вложение. За сметка на това пък мястото, което беше една неугледна закусвалня, отговаряше на условията за сладкарница със собствено производство. В рамките на няколко часа обаче трябваше да пренастроя съзнанието си, че ще се захвана с нещо абсолютно различно, което клони по-скоро към предприемачество, отколкото занаят. Това беше и най-голямото предизвикателство, с което трябваше да се справя, предвид, че никога досега не бях правила голямо количество десерти наведнъж. Мислех, че ще изпълнявам поръчки, които ще поемам според възможностите си, и нищо повече от това.

Какви роли изпълняваш в Цукернята освен тази на сладкар-декоратор? Имаше ли умения и качества, които трябваше да развиеш с времето, за да управляваш бизнеса си възможно най-добре?

 За да управляваш един бизнес, дори и толкова малък като моя, трябва да си         повече от тесен специалист. В Цукернята съм управител, работодател, сладкар, декоратор, мениджър, ПР и какво ли още не. Освен всичко това е необходимо и постоянно да подобрявам и развивам уменията си, да следя за нови тенденции в сладкарството, да изпробвам нови рецепти, както и да ги презентирам най-добре, за да има интерес към тях сред клиентите ни.

Коя е най-удовлетворяващата част от професията ти? Защо би препоръчала на някой млад човек да се развива в тази насока?

Най-удовлетворяваща част е това, че нашите клиенти се връщат отново и отново, защото ние не правим компромиси с нищо, което влагаме в десертите си!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top