fbpx
Начало » Новини » Половината от училищата в България обучават и роми

Половината от училищата в България обучават и роми

  • myotova
  • 05 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за Половината от училищата в България обучават и роми

Проектът за ромската интеграция в образованието започва 2017 г. и до днес половината от училищата в страната (930) и 150 професионални гимназии, около 40% – са с концентрация на уязвими групи.

Това коментира Деян Колев, Център „Амалипе“ по време на Национална конференция „Състояние на ромската образователна интеграция – от сегрегация към обучение в етническа смесена среда„.

Той представи и частични данни: 750 са селските училища, където трябва да се инвестира за повишаване на качеството на образованието. 153 са професионалните гимназии със сегрегирани групи, 78 от тях са с уязвими групи над 60%. Именно в тези гимназии се наблюдава най-голямата сегрегация на роми в средното образование.

Деян Колев отбеляза и феномен, че българите отписват децата си от училище, когато започне записване на ромски ученици. Такъв пример е гимназията в Сливен, която днес е изцяло ромска. В професионалната гимназия в Шумен е спряла сегрегацията, за да се върнат и български ученици.

Колев благодари на МОН за съдействието в процеса през годините и изрази надежда за подкрепа и в бъдеще.

Министърът на образованието Николай Денков обясни, че сегрегацията на ромите е в топ 3 на приоритетите на България, тъй като влияе и на други сфери в страната. Той даде за пример страни като Испания, Румъния, Унгария, които са успели да внедрят „в пъти проблемите, с които се борят“. У нас – от 44 000 деца, които не са в училище – за една година са намалели до 41 000, сочи статистиката.

Денков смята, че трябва да се реши радикално проблемът с интеграцията на ромите, като „се започне с безплатен прием и храна още от яслите„. Еднакви условия за всички деца, поиска министърът. По думите му „така приемът в 1 клас ще е съвсем различен и училището може да е най-интересното място за учениците“.

Липсва обаче системният подход и се работи на парче у нас„, уточни министърът.

Боян Захариев от „Отворено общество“ представи картографирането на образователната сегрегация у нас. По думите му основни проблеми са: разпределяне на ученици в училищата по способности, липсата на избор на училище в близост, наблюдават се и административни пречки.

Източник: news.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top