fbpx
Начало » Новини » Панаир в София, библиотека на Витоша и още изненади за децата днес

Панаир в София, библиотека на Витоша и още изненади за децата днес

  • netpro
  • 01 юни 2017
  •  Коментарите са изключени за Панаир в София, библиотека на Витоша и още изненади за децата днес
zx860y484 2980001

По случай Деня на детето „Детски Дневник“ събра няколко предложения за приятно и различно прекарване на празника за децата и техните родители:

Панаир в Градската градина

Повече от 60 безплатни културно-образователни ателиета очакват деца пред Народния театър „Иван Вазов“ в София на Детски панаир за 1-ви юни, съобщиха организаторите на събитието от фондация „Изиарт“.

От 11 до 20 часа ще се провеждат работилниците на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. По традиция фондация „Изиарт“ е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Национален природонаучен музей, Университетски ботанически градини – София, Музей по палеонтология и исторична геология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей и Софийска градска художествена галерия.

За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката – физика и химия със специално разработено ателие по наука, в което децата ще могат да се запознаят със свойствата на водата. В програмата са включени и много спортни активности – танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената – музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на истински пожарникари.

Карате в Южния парк

Открита тренировка по карате киокушин ще се проведе от 10 часа на Голямата поляна в Южния парк. Инициативата е насочена към намалявне на агресията между децата в училище. Първокласници от столичното 119-о училище и каратисти ще покажат техники за самоотбрана, атрактивни демонстрации и ще разкажат за стълбове в източното бойно изкуство. Всички, които искат, могат да се включат в тренировката.

Организаторите са подготвили подаръци и изненади за всички малчугани, а трима от тях, които покажат най-добри умения по време на тренировката, ще получат 1 месец безплатно обучение в клуб на БККФ в София.

Архитектурен празник на Ларгото

Направление „Архитектура и градоустройство“ – Столична община и Камара на архитектите в България организират детски празник на архитектурата „Направи си град – бъдещето на София“ на територията на Ларгото. Заедно с децата ще творят домакините – главният архитект на София Здравко Здравков и председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов.

Програмата включва две архитектурни работилници – от 10 до 11.30 ч. и от 12 до 13.30 ч. В тази инициатива са поканени деца от 1-ви до 4-ти клас. От 14 ч. ще се проведе архитектурна дискусия за бъдещето на София с ученици от 5-ти до 11-ти клас.

Ето и темите на дискусията: В какви сгради искате да живеете? Как си представяте велосипедните и пешеходните алеи? Как бихте искали да изглежда вашият град след 20 години? Какви са проблемите с паркирането според вас? Как си представяте зелените площи във вашия град? Какви цветове смятате, че са подходящи за квартала, в който живеете? Учениците от 143-то СОУ ще представят по време на празника свои проекти, свързани с бъдещето на София.

На Витоша

В 11 часа пред детския екостационар „Бели брези“ на Витоша Столичната библиотека и Дирекция природен парк „Витоша“ за втора поредна година ще дадат началото на инициативата „Библиотека в планината“. Посетителите ще могат да прочетат книга, както и да получат безплатна едногодишна читателска карта за Столична библиотека. Предвидена е и музикално-развлекателна програма, кът на билките и още много игри и забавления.

И през този сезон туристите и любителите на планината ще могат да ползват мобилните къщички на Столична библиотека, заредени с нова и интересна литература, на следните места: Дендрариум; Детски еко стационар „Бели брези“; Момина скала; Алеко; Черни връх. Всеки може да си вземе книга и да обогати тези планински библиотеки, като постави в тях свои книги.

Фестивал на балоните

Игри, представления, магическо шоу, изненади и специални предложения очакват всички малки и пораснали деца в Sofia Ring Mall. През целия ден ще има занимания, ето и програмата:
• 11:00 ч. – 13:00 ч. / 14:00 ч. до 18:00 ч. – Балонени животни (амфитеатър)
• 13:00 ч. – 14:00 ч. – Магическо шоу (амфитеатър)
• 11:00 ч. – 16:00 ч. – Сапунени балони (амфитеатър)
• 15:00 ч. – 16:00 ч. – Интерактивно представление (амфитеатър)
• Работилници с балони (вътрешна сцена): 11:00 – 14:00; 14:30 – 16:00; 16:30 – 18:30 ч.
• Балонени игри (вътрешна сцена): 14:00 – 14:30; 16:00 – 16:30 ч.

Музикален подарък за децата

Музикалният театър, Българското национално радио и Столичната община подаряват на всички деца обичания мюзикъл за деца и възрастни „Грозното пате“ от 15 ч. в първо студио на БНР. Входът е свободен.

Екипът на Музикалния театър адаптира класическия сюжет към съвременността, ангажира вниманието на децата със съдбата на нещастното патенце, провокира желанието да му помогнат. Разбира се, накрая всичко завършва добре, а красивият лебед ги призовава: „Мечтай и гледай нагоре! Само който гледа нагоре, ще полети.“

В Столичната библиотека

Всички, които се чувстват деца, са поканени да празнуват в Детския център на Столичната библиотека. Там могат да се насладят на интерактивна приказка-игра „Бел и дъгата“, уъркшоп с писателката Живка Шопова и нейната книга „Букви опашати“. Ще бъде представено и издателство Funky Books с книгите „Натисни точката“ и „Много гладната гъсеница“.

Празник с изложба в музея „Земята и хората“

Под мотото „Мъдростта на народа ни“ децата са поканени от 14 часа да празнуват с духовното наследство на предците си. Едноименната изложба ще покаже най-добрите творби, участвали в ежегодния национален конкурс на фондация „Детето и фолклора“. Тази година темата на конкурса е „Крали Марко и други български юнаци“. В празничния концерт-спектакъл ще се изявят млади артисти от столични училища, читалища и школи, танцьори, певци, инструменталисти.

С деца на изложение за камиони

Детски кът, с подкрепата на автомобилни масла „ТОТАЛ“ ще забавлява най-малките на международното изложение за тежкотоварни автомобили „Truck expo 2017“. То отваря врати точно на летище Лесново, на 20 км от София. Организаторите са предвидили и много развлечения и изненади за децата – специален детски кът, в който могат да изследват пътните знаци и да научат повече за безопасността на движение по пътищата. Ще могат да конструират камиони от картон, да оцветяват фигури и картинки… и неусетно да получат своите първи уроци за значението на пътните знаци, как да пресичат правилно и да се движат безопасно по улиците.

Източник: Дневник

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top