fbpx
Начало » България » Отворено протестно писмо на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България

Отворено протестно писмо на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България

  • netpro
  • 27 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за Отворено протестно писмо на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България
natfiz

По повод нахлуването на народния представител Волен Сидеров и на група народни представители от ПГ на “Атака” в сградата на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), извършено на 25 октомври 2015 г., Съветът на ректорите изпрати отворено писмо до председателя на 43-тото Народно събрание Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Публикуваме пълния текст на отвореното протестно писмо, подписано от председателя на Съвета на ректорите акад. Ваньо Митев:

„Съветът на ректорите на висшите училища в Р България осъжда остро нахлуването на народния представител Волен Сидеров и на група народни представители от ПГ на “Атака” в сградата на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), извършено на 25 октомври т.г вечерта.

Търсената от Волен Сидеров саморазправа със студенти на НАТФИЗ и проявената за втори път в рамките на 3 дни агресия на територията Академията, са грубо и недопустимо посегателство срещу академичната автономия на висшето училище и срещу всички морално-етични ценности, принципи и правила, от които се ръководи едно демократично общество, за каквото считаме българското.

Ние, Съветът на ректорите, изразяваме пълната си подкрепа и се солидаризираме с всички действия на ректора на НАТФИЗ проф. дн Любомир Халачев, предприети за овладяване на създалата се скандална ситуация.

Съветът на ректорите на висшите училища, като изразява възмущението и негодуванието на цялата българска академична общност от поведението на народния представител Волен Сидеров и на неговите придружители при нахлуването в НАТФИЗ, призовава Народното събрание на Р България, прокуратурата и органите на МВР да положат всички усилия за изясняване на обстоятелствата по случая и да предприемат спешни мерки за наказване на виновните лица.

Убедени сме, че гражданското общество в Р България ще прояви нетърпимост и непримиримост към всички форми на агресия и насилствени действия, потъпкващи академичния дух, мисията и автономията на висшите училища.“

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top