fbpx
Начало » България » Нови училища и по-високи учителски заплати до 2021-ва!

Нови училища и по-високи учителски заплати до 2021-ва!

  • bobi
  • 27 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Нови училища и по-високи учителски заплати до 2021-ва!

Считам, че е крайно време образователната ни система да бъде насочена най-вече към креативните учители, които да провокират интерес. Най-напред те трябва да бъдат подкрепени от училищните директори и после от всички останали звена по веригата. Това сподели в студиото на сутрешния блок на БНТ просветният министър Красимир Вълчев.

,,Разбира се, увеличението на учителските заплати води и до по-голям интерес към професията и към привличане на младите преподаватели. В този аспект сме поели ангажимент учителските заплати да бъдат увеличени още два пъти до 2021 година. След този период средната брутна заплата ще стане около 1700 лева, а изчистена – около 1500. Минималното възнаграждение пък ще бъде от порядъка на 1300 лева“, съобщи Вълчев.

,,Ние искаме да ориентираме децата не само към знанията, но и към уменията. Ето защо би било хубаво да имаме повече креативни учители, които да подтикват децата да мислят“, коментира той т. нар. функционалната грамотност на учениците и призна, че промените в тази насока са започнали изключително късно.

Относно матурите след 10-и клас Вълчев отново напомни, че този тип изпит няма елиминаторен характер.

,,Изпитът не е елиминаторен и от него не зависи продължаването в 11-и клас, тоест той не е точно матура. След него ученикът ще получи свидетелство, което може да му бъде от полза, ако реши да си смени училището след 10-и клас. Това е“, посочи министър Вълчев.

По думите му МОН все още се въздържа да направи електронните дневници задължителни.

,,Плюсът при електронните дневници е, че се повишава доверието към училището, когато родителите са уведомени, макар и пасивно“, каза той.

Министър Вълчев сподели още, че сред приоритетите на образователното министерство е и построяването на нови учебни заведения.

,,Нужно е построяването на нови училища, особено в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас, така че вървим и в тази насока“, разкри Вълчев.

,,В областта на признаването на квалификациите едва ли ще има някакви промени, студентите ще продължат участията си в „Еразъм“, отговори просветният министър на въпрос относно българските студенти, които в момента се обучават във Великобританияпредвид наближаващия срок за Брекзит.

,,Твърде вероятно е след Брекзит да има повишаване на таксите, но не мога да прогнозирам с колко. Но мога да кажа, че през последните 2-3 години намаляха кандидатстванията на тези, които заминават да учат чужбина“, заяви Вълчев.

По въпроса със скандалната анкета на ЕС Красимир Вълчев призна, че е била допусната грешка.

,,Не трябва да има джендър идеология под каквато и да е форма в училищата. В този случай допуснахме грешка, така че всички сме виновни. Не просто един или двама служители. Беше едно недоглеждане, но веднага бяха взети мерки“, завърши образователният ни министър.

Източник: https://novini.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top