fbpx
Начало » Бакалавър » Намаляват държавната поръчка в някои направления

Намаляват държавната поръчка в някои направления

  • netpro
  • 15 ян. 2016
  •  Коментарите са изключени за Намаляват държавната поръчка в някои направления
T Tanev1 final

Образователният министър ще предлага на МС броя на студентите в държавните вузове, за които плаща държавата (т.нар. държавна поръчка). Той ще предлага и колко студенти срещу заплащане да приемат висшите училища. С тези промени в Закона за висшето образование, които мнозинството в ресорната комисия на НС прие, на държавата се дава право да намали държавната поръчка за бакалаври и за магистри и да компенсира това намаление с платен прием.

Целта е държавата да не дава пари в специалности, в които качеството на обучението, реализацията на завършилите, нивото на науката са ниски, обясни главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Основен вносител на промените е Министерски съвет.

Така разписаният текст обаче означава, че тъкмо некачествените специалности ще си увеличат платения прием, а би трябвало на тях прием да не се разрешава изобщо, възрази ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Вълчев обаче смята, че преминаването към платено ще намали кандидатите и целта според него е държавата да преструктурира специалностите така, че да няма празно харчене на пари.

Някои направления ще бъдат определени като приоритетни, а отделни специалности, важни за държавата, ще са защитени и в тях ще има по-висок прием въпреки слабия интерес към тях. Мнозинството в комисията гласува също, че вузовете ще имат право и на стопанска дейност. Против това тяхно превръщане в търговски дружества се обявиха само Мариана Бояджиева и Стоян Мирчев от БСП. Не бе прието предложението на Мирчев проучването на студентското мнение да става по професионалните стандарти на науката социология.

Източник: в-к Дума

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top