fbpx
Начало » България » Млад българин създаде софтуер, който се използва в цял свят + Видео

Млад българин създаде софтуер, който се използва в цял свят + Видео

  • bobi
  • 11 ян. 2018
  •  Коментарите са изключени за Млад българин създаде софтуер, който се използва в цял свят + Видео

Млад българин създаде софтуер, който намалява вредата от екраните на компютри и мобилни телефони върху очите.

Даниел Георгиев е едва на 22 г., а приложението му Iris се ползва от над 2 милиона потребители, в повече от 180 държави. „Iris намалява синята светлина автоматично през целия ден, регулира яркостта на екрана, така че тя да бъде най-полезна за очите.

Може би това е най-доброто решение в света, за да си предпазваме очите от вредните лъчи на монитора“, посочи Даниел Георгиев.

Всеки един от нас прекарва десетки часове пред компютъра, а мобилните телефони са неизменна част от нашето всекидневие. Светлината, излъчвана от всички тези устройства е вредна и докато през деня не е чак толкова лоша, вечер нарушава съня и уврежда зрението. Идеята за софтуера, който предпазва очите, се ражда през 2015 г., когато Даниел работи като програмист в софтуерна компания.

„Работех на два монитора, но започнах да имам проблеми с очите. На 6-тия месец се наложи да сложа очила. След този момент реших да направя нещо по въпроса и започнах да чета всичко, свързано с очите, мониторите и светлината като цяло“, разказва младият програмист.

Началото за Даниел е било изключително трудно, тъй като той решава да напусне работа и да прекъсне университет, за да може изцяло да се отдаде на проекта си.

“Близо една година нямах никакви приходи, живеех с едва 200-300 лв. на месец. Въпреки това аз не се отказах и малко по-малко се получиха нещата. Радвам се, защото в момента Iris е един от най-популярните български софтуери“, споделя 22-годишният ИТ специалист.

Iris е съвместимо с почти всички операционни системи. Може да се инсталира на таблет или телефон. Програмистът иска да продължи да се занимава с Iris и не мисли да продава продукта, а по-скоро да го усъвършенства все повече.

Източник: Личен архив

„Целта ми е всеки човек по света да може да защити зрението си и безплатно“, категоричен е Даниел. Формулата за успех според Даниел е да насочиш цялото си време и внимание към това, с което искаш да се занимаваш.

„Когато харесваш това, което правиш си щастлив, а това е възможно, като рискуваш. Може началото да е малко неприятно, но определено си заслужава“, казва предприемачът.

Даниел освен с програмиране, се занимава активно и със спорт. Години наред е тренирал гребане като е бил част от националния отбор и дори е участвал в световно първенство. В свободното си време обича да се забавлява с приятелите си, да кара мотор и да танцува салса с половинката си. Той е пример за това как един млад българин може успешно да се реализира в България, въпреки трудностите, които се изпречват на пътя му.

Всеки, който желае може да изтегли приложението Iris от тук!

Източник: www.vesti.bg

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top